Már az Airbnb is influenzás

Bizonyára mindenhol van visszaesés a keresletben az Airbnb-n kiadott lakásokra. Ha a visszaesés jelentős és tartós lenne, akkor az nyomással lehet a sokszor direkt rövidtávú kiadásra vett lakások árára, Budapesten főleg a körúton belül. Sőt, akár a tartós bérleti díjakra is, hiszen ha elhúzódna a kereslet csökkenése, több befektető dönthetne úgy, hogy inkább tartósan kiad, vagy ha nem, akkor elad (pláne, ha más nagyvárosokban is van portfóliója és ott is likviditási problémái akadnak.)

Nagyon leegyszerűsített példán. Ha befektetőként 5%-os bérleti hozamot várok el, és ki lehet adni egy lakást Airbnb-vel évi 4 millióért, akkor érhet 80 milliót. Viszont ha nincs Airbnb, és hosszútávra csak évi 2 millióért adható ki, akkor csak 40 milliót ér: – 50%. Óriási különbség. Ergo ha nagyon beesne az Airbnb-s kereslet, az jelentős (relatív) leértékelődést hozhatna az adott lakások hipotetikus árában és előfordulhatnának akár kényszereladások, alkalmi vételek is.

Mindenesetre az Airbnb a tőzsdei bevezetése elhalasztásáról döntött, nyilvánvaló, hogy értelmes befektető most sokkal kevesebbet fizetne a részvényért, annyiért meg nem akarják eladni, bízva, hátha gyorsan megjavul a helyzet.

Forrás: Vakmajom a Facebookon