7 meglepetés 2015-re

A meglepetés-szezont ezennel megnyitom! Byron Wien óta óriási keletje van a jövő évi meglepetéscikkek írásának. Ebből én sem szeretnék kimaradni. Tehát jöjjenek a meglehetősen elképzelhetetlennek tűnő, de szerintem nem is annyira valószínűtlen tőkepiaci események 2015-re:

Kiegészítésként előtte egy rövid magyarázat: Olyan nem-konszenzusos, a többség számára valószínűleg váratlan eseményeket próbáltam összeszedni, amelyek megvalósulása komoly meglepetést okozna  a piaci szereplőknek, de szerintem a valószínűségük nem is annyira kicsi, mint a legtöbben gondonák. Ha néhány bejön a lentiekből, az már jó eredmény lenne:

1. A forint 280-ig erősödik az euróval szemben – az MNB kamatvágásai ellenére. Miután minden jegybank extrém méretű monetáris stimulust folytat, a még valamicske hozamot biztosító devizák iránt komoly kereslet mutatkozik. A forint erősödni kezd, amely erősödő trendet megtöri, amikor 290-es árfolyamnál az MNB újrakezdi kamatcsökkentéseit, de az év második felében – még az amerikai kamatemelések ellenére is – 300-ról 280-ra szánkázik az árfolyam.

2. A magyar alapkamat az évet 0,75%-on zárja. A fentieknek megfelelőn lejtőre kerül a hazai kamatszint, miközben a Növekedési Hitelprogramot átalakítják: 1,5%-on kaphatnak kedvezményes hitelt a vállalatok.Az új hitelek 90%-át a Magyar Nemzeti Takarékbank (volt FHB, Takarékbank, Posta, Díjbeszedő, MKB, Budapest Bank, Raiffeisen, CIB, Széchenyi Bank, stb, stb.) nyújtja.

3. A német 10-éves kötvény 2%-ra emelkedik. Az erős európai növekedés hatására megugranak a kötvényhozamok Európában, és a német hosszú kötvények – lerázva a már beárazott japanizációt – hozama sokat emelkedik.

4. A német-olasz kötvényhozam-különbözet 0,5%-ra csökken, ahogy a visszatérő növekedés megerősíti az európai kohéziót. Az olasz hosszú hozam 2,5%-on zárja az évet, a görög 5%-on.

5. A kínai részvények 2015-ben folytatják száguldásukat, miután a kínai lakosságnak nem marad más befektetési alternatívája (hiszen a lakáspiac behalt), és a nemzetközi vagyonkezelők is öntik be a pénzt. A Shanghai Composite a jelenlegi 2900 pontról 6000 pontra emelkedik.

6. Az alacsony hozamok, és stabil növekedés hatására nem csak megszilárdul, de egyértelműen emelkedő fokozatba kapcsol az európai ingatlanpiac: Berlinben és Budapesten is 20%-ot emelkednek a lakásárak. Idehaza 6% közelébe esnek a prime hozamok. Kiderül, hogy az MNB olcsón vette meg az Eiffel Palace-t – az eladók feltűnő értékaránytalanság miatt beperlik őket.

7. Oroszország rögzíti a rubel árfolyamát, megszüntetik a szabad átválthatóságot. Az országban statáriumot, később katonai kormányzást vezetnek be. Donyeck, és Luganszk Krímmel együtt hivatalosan is az ország részévé válik.