95

Ez a szám euróban értendő és a budapesti szállodák nyárvégi átlagárát mutatja. A legfrissebb statisztikák szerint – amelyet a kölni HRS globális szállodai megoldásokat kínáló szolgáltató cég készített – a jelentős szállodai forgalommal rendelkező nagyvárosok szállodai szondája mutatja ezt. E szerint szinte mindenütt nőnek a szállodai árak. Növekedésben és értékben is Zürich és London vezetnek, de 3,3 százalékkal nőttek a budapesti egynapos szállodaszámlák is az idén nyáron.
Ez a hotelszakma és a turizmus számára is kedvező adat, annak ellenére az, hogy a 95 eurós átlag – ebben az 1-5 csillagos hotelek is benne vannak! – nem kiemelkedően jelentős. Barcelonában például – ahol egyébként 13,7 százalékkal ESTEK az árak – 135 euró az átlag, nem is beszélve a listavezető Zürichről, ahol 187, vagy a szintén vezető helyen levő Londonról, ahol 176 eurót húznak le a bankkártyánkról egy átlagos kétágyas szobában.
A budapesti árnövekedéshez azonban egy jelentős foglaltságimutató-emelkedés is társul. A fővárosi szállodák nyáron majd’ teljes teltházzal mentek – függetlenül attól, hogy a Sziget fesztivál napjaiban vagy a Forma1 verseny idején, vagy éppen nyári hétköznapokat vettek figyelembe. A „zsúfoltság” a belvárosi hotelek esetében már olyan egészségtelen szintet ért el, ami veszélyezteti a „ház” működését. (Egy 95%-os telítettségi mutató esetében például szinte megoldhatatlan feladatot jelent egy csőtörés, a károsult vendéget ugyanis nem tudják más szobába költöztetni – mert nincs szabad szobájuk…)

Ezekhez az adatokhoz azonban rögvest hozzá kell tenni, hogy a hotelszakma jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy a 95 eurós átlagot a gazdasági válság után tíz évvel csak most sikerült elérni. Az egy évtizeddel ezelőtti visszaesést másutt sokkal hamarabb kiheverték, mint nálunk, Budapesten. Ennek oka részben az volt, hogy itthon 2008-9-ben ádáz küzdelem kezdődött az árak „letornászásáért”. A fővárosi hotelek egymás alá ígérve próbáltak vendéget csábítani, s ebben a küzdelemben szó szerint semmire és senkire nem voltak tekintettel. Az egyik legszebb fővárosi hotelben, a Gresham Four Seasonsban például Dunára néző szobát lehetett 200 euróért kivenni egy éjszakára, még főszezonban is. Bécsben hasonló szolgáltatást nyújtó ötcsillagos hotelt ugyanezen időben ennek 3-4-szereséért adtak ki. A mélybe küldött árakkal a másik gond, hogy onnan emelkedni csak nagyon nehezen és hosszú idő alatt lehet. Ez a pont érkezett el idén, és ezt tükrözi a friss statisztika is.

No, de úgy látszik immár vége a rossz időknek, hiszen Budapest nagyon divatba jött és özönlenek ide a turisták az év minden szakában. Ezt látva az elmúlt egy-másfél évben be is indultak a nagy fejlesztések, hiszen remek üzletet szimatolnak a befektetők. A főváros szinte minden pontján daruk serege jelzi: itt egy új négy- vagy ötcsillagos hotel épül. Lesz itt Hard Rock Hotel és épül a Marriott luxus szállodája, avatnak majd ismét Hyatt Hotelt és megnyílik majd a harmadik Hilton is…, és még ki tudja, hány új név jelenik meg a sokat emlegetett turisztikai palettán. Egyes becslések szerint az elkövetkezendő két-három évben 4-5 ezer új szobát adnak át Budapesten – főleg négy- és ötcsillagos szállodákat. A 100 Leggazdagabb listáján szereplő gazdagok közül jónéhányan érintettek a hotelfejlesztésekben, és nem kétséges, hogy a most megjelent átlagárat – és a töltöttségi mutatókat – látva még többen vágnak bele a szállodabizniszbe.