A 100 leggazdagabb

Ismét megjelent a 100 leggazdagabb magyar listája. Mindig is kétkedve fogadtam ezeket az összeállításokat, mert sokszor úgy tûnt, hogy összeszámolják az adott személy vagyontárgyait, de arra már nem figyelnek, hogy a hitelek összegét levonják belőle, sokan akinek érzésre” rajta kellett volna lennie nem voltak, és fordítva. Ugyanakkor persze igaz, hogy – különösen illikvid vagyonok esetében – valóban nem könnyűek a becslések. Azonban mit gondoljunk ha azt látjuk, hogy egészen egyszerű számítások esetében is nagyságrendi hibát vétenek a szerkesztők?

Erre a legjobb példám a a magyar listánkra a semmiből a 6. helyre felkerült Anka Márton a példa:
https://www.portfolio.hu/vallalatok/privat_bank/csanyi_sandor_a_leggazdagabb_magyar.167069.html

A legutolsó listán 90, az előzőn 62 milliárdos vagyonnal szerepelt. A kiugró érték felkeltette a figyelmemet és egy kicsit utánaszámoltam.

Előre bocsátom, és szeretném kihangsúlyozni, hogy itt pusztán a gazdaglisták” teljes megbízhatatlanságára szeretnék példát hozni, egyáltalán nem lebecsülni szeretném Anka Márton eredményeit (sőt!!!), bárcsak sokkal több olyan magyar vállalkozó/kutató/fejlesztő lenne, aki eléri, hogy tudása, tehetsége, eredményei révén egy komoly nemzetközi céget hozzon létre, amelyet a Nasdaq-ra is bevezetnek. Anka Márton ugyanis a LogMeIn nevű cégével vált ismertté és gazdaggá, amely cég részvényeivel az USA-ban kereskednek, és minden nyilvános információ hozzáférhető vele kapcsolatban. Nem kell találgatni, nem kell becsülni, egyszerűen csak meg kell nézni, hogy mennyi részvénye van/volt, azt összeszorozni a részvények tőzsdei árával, és a vagyont meg lehet becsülni.

Mit látunk? A bevezetési tájékoztató szerint (https://investor.logmein.com/sec.cfm?DocType=&Year=2009&FormatFilter=) Anka Márton tulajdonában a bevezetéskor 1 184 000 részvénye volt (amivel a cég 5%-os tulajdonosa volt), a részvény 20 dollár körül kezdett el kereskedni, tehát részvényekben megtestesülő vagyona cca. 20M USD azaz kb 4 mrd Ft volt (2009-ben). A 2012-es proxy statement szerint most 860 000 részvénye van, a részvényár 32 USD, valószínűleg eladott vagy 300 000 darabot, plusz ha jól látom kapott párszázezer részvényre opciót is, tehát nagyjából a meglévő, eladott  részvények és lehívott opciók alapján a vagyona 40 millió dollár, azaz mondjuk 9 milliárd forint lehet. Ehelyett a kiadványban 90 milliárd szerepel, ami véleményem szerint nagyságrendi tévedés (az egész LogMeIn cég értéke kb 170 milliárd forint, ha csak ezt nézzük akkor is kilóg a lóláb).

Mindennek kiderítéséhez ráadásul csak 5 perc internetkapcsolatra és néhány alapműveletre van szükség.

Ha egy ilyen egyszerű műveletnél ekkora nagyságrendi hibát vétenek a gazdagkiadványok szerkesztői, akkor mennyire megbízhatóak a sokkal nehezebben átlátható, nem nyilvános vagyonokról szóló becslések? Valószínűleg nem sok közük van azoknak sem a valósághoz, nem érdemes velük foglalkozni…

https://files.shareholder.com/downloads/ABEA-358CAD/1863498093x0x364581/5E7D7C56-B667-4DCB-BD8B-531AC4E66E5A/b80370-4_LogmeIn_N_PS_web_2_.pdf

Forrás: zsiday.hu