A bazi nagy görög szarlapátolás – Heraklész után szabadon (Csak 18 éven felülieknek!)

Héraklésznak ötödik próbája során ugyanis Augeiász istállóját kellett szalonképes állapotba hoznia. Emberfeletti feladat volt az istállóban élő több mint ezer állat trágyájának kitakarítása, mert míg az istálló egy részét rendbe rakták, a trágya “újratermelődött” a másikban.

Hasonló problémával néznek szembe a görögök jelenleg is. Ugyan takarékosabban gazdálkodik az államháztartás, de ennek következtében a tervezetthez képest csökkennek az adóbevételek. A trágya – azaz az államadósság – meg csak gyűlik. A korábbi adósságot törlesztik, de ezt csak a korábbinál nagyobb hitelfelvétel árán tudják megvalósítani.

Egy modern Héraklészre lenne szükség! Ebbe a hősies bőrbe próbál belebújni az Eurozóna és az IMF, de nem sok sikerrel. Olyan ez, mintha a Terminátor szerepét Mister Beennel játszatnák el. Más emberfeletti lény pedig nem jelentkezik, az idő múlásával a problémák csak súlyosbodnak.

Múlt heti blogbejegyzésemben már utaltam arra, hogy a mentőcsomagoknak hála, a trágya mennyisége nem csökken, de boldog tulajdonosaik szerkezete folyamatosan átalakul. Vélhetően ez már nem fog sokáig folytatódni, hiszen minden egyes korábban kibocsátott kötvény mentőcsomagból finanszírozott törlesztése nem jelent mást, mint a magánszektor kockázatának áthárítását az európai adófizető állampolgárokra. (A korábban kibocsátott kötvény tulajdonosa  visszakapja lejáró kötvényének névértékét, miközben az állampolgáraik pénzét költő szervezetek lényegében névértéken jegyeznek le olyan kötvényeket, amelyek a szabadpiacon 30-50 százalékos diszkonttal forognak) A véletlennek tűnő német elszólások azonban világosan mutatják, hogy Európa legerősebb gazdaságának már túl sok ez a boldogság.

Már most látszik, hogy a 2010-es kudarc után a görögök idén sem lesznek képesek tartani a célul tűzött államháztartási hiányt, így még nagyobb pénzügyi segítségre lenne szükségük. Bár minden vezető európai politikus magabiztosan nyilatkozik, hogy a görög fronton menedzselhetők a problémák, a péntek estére titokban összehívott válságtanácskozás, amelyre a befolyásos eurozónás pénzügyminiszterek voltak hivatalosak, arra utal, hogy a végjáték már közel van. Ne törődjetek vele, hogyan cáfolják a politikusok a görög adósság-átstruktúrálás szükségességét! Ne haragudjunk rájuk, nem akarnak ők tudatosan hazudni nekünk! Dehogy!

Csak szarlapátolás közben nem tudják szegények, mit beszélnek…

Akit bővebben érdekel a téma és szeretné a fentiek pozitív oldalát is látni:

https://www.nol.hu/kulfold/28_tonna_lotragya_kozpenzen

https://www.balintgazda.hu/kerdesek/talajapolas-tragyazas/601-lotragya.html

https://www.mfor.hu/cikkek/Akar_lotragya_is_hajthatja_a_jovo_autojat.html

https://tragya.lap.hu/