A befektetési jegyek bővülő kínálata

Alapos indok

Az idei év újból kedvezhet a befektetési alapokat választó pénztulajdonosoknak, s vélhetően többet nyerhetnek majd, mint amennyit a befektetési adóhitel megnyirbálása miatt veszítenek. Mindazonáltal a szekértők azt tanácsolják, a biztos hozam titka, hogy osszák meg pénzüket több eltérő befektetési stratégiát követő alap között.

Szakértők egy része idén a magyar tőzsde újbóli felívelésére számít, s ezzel járhat a befektetési alapok népszerűségének növekedése is. Mindenesetre a Procent Befektetési Rt. már jelenleg is működő két alapja mellett január 13-15. között újabb kettővel, a részvényekbe fektető Procent III. Fedezeti Befektetési Alappal és a rövid lejáratú állampapírokba invesztáló Procent IV. Pénzpiaci Befektetési Alappal bővül. A Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Rt. Aranypolgár alapcsaládja két új tagjának – az Aranypolgár V. nyílt Végű Nemzetközi Kötvénybefektetési Alap és az Aranypolgár VI. Nyílt Végű Nemzetközi Részvénybefektetési Alap – jegyeiből pedig január 14-18-tól lehet vásárolni. Ezzel együtt immár 74 alap befektetési jegyeiből választhatnak az érdeklődők, s az alapok értéke naponta változik attól függően, hogy az alapkezelőknek e forrásokat hogyan és mibe sikerül befektetniük. A bőséges kínálat ellenére a jövőre vonatkozóan az elemzők nem tudnak általános befektetési tanácsot adni abban, ki melyik alapból válasszon. Ideális szerintük leginkább az lehet, ha a befektetők szétosztják pénzüket, s minden jegytípusból vásárolnak, vagyis a rövid vagy a hosszú lejáratú magyar államkötvényekbe és a túlnyomó részben részvényekbe fektető alapok befektetési jegyei mellett a külföldi részvényekbe és kötvényekbe invesztálóktól is vesznek.

Fáter Gyula, a Befektetési Alapok Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) ügyvezető elnöke, az Europool Befektetési Alapkezelő Rt. vezérigazgatója szerint elméletileg nem kizárt ugyan, hogy a tavalyi tőzsdeválság évében is nagyot kaszált valaki, ha a múlt év januárjától tavaszig részvényalapba, majd akkortól szeptemberig nemzetközi kötvényalapba fektette a pénzét, majd onnan nemzetközi vagy magyar részvényalapra nyergelt át, aszerint, hogy melyik hozama emelkedett. A bökkenő az, hogy az ilyen befektető ritka volt, mint a fehér holló, mivel a pénzüknek helyet keresők tavaly is a választott befektetési alapjuk múltbeli teljesítménye alapján vettek papírokat, s azon alig módosítottak.

Aki hosszú távra akarja lekötni pénzét, az inkább a részvényalapokat válassza – tanácsolja Forgó Ferenc, a Budapest Alapkezelő Rt. ügyvezetője. A fejlett tőkepiacokon évtizedes számsorok támasztják alá ugyanis, hogy az ilyen befektetések néhány év múlva biztosan az állampapírhozam felett produkálnak, s ha minden jól megy, itthon is erre lehet számítani. Forgó az idén 20-40 százalékos növekedést vár a részvényindextől, azonban – mint mondta – nagy árfolyam-ingadozásokra számít. Aki nem bírja a stresszt, jobb, ha nem követi naponta kedvenc részvényalapja teljesítményét, még ha az kevésbé ingadozik is, mint a BUX (tavaly például a részvényalapok az őszi válság idején egy hónap alatt 30-40 százalékot veszítettek az értékükből, míg a BUX 50 százalékot).

A részvényalapok 1998. évi teljesítménye mindenesetre eléggé szórt: a Hunnia például 11 százalékos negatív hozamot ért el, míg a Postabank Lokomotív 13,7 százalékost. A legtöbb alap előre meghatározott arányban tartja portfóliójában a részvényeket, így a befektetőket sem érheti nagy meglepetés. Az év végére 35,43 milliárd forint befektetéssel bíró Budapest Növekedési Alap például éves szinten 10,21 százalékos hozamot produkált. Az alap megcsappant tőkéje azt jelzi, hogy az utóbbi három hónap árfolyam-emelkedése nem volt elégséges ahhoz, hogy a befektetői bizalom helyreálljon, ehhez Forgó szerint akár egy év is kevés lesz. Erősen kell pedálozni a K&H Befektetési Alapkezelő Rt. által igazgatott vegyes, vagyis részvénybe és kötvénybe egyaránt fektető Profit Alapnak is, melynek vesztesége minden más alapén túltett az utóbbi egy évben: éves szinten közel 35 százalékos negatív hozamot ért el, pedig a vegyes alap előnye éppen az, hogy kisebb a kockázata, mint a tisztán részvényalapoké.

Válságos időkben, legalábbis akkor, ha a forint gyengül, azok járnak jól, akik valamely devizakötvénybe fektető alap jegyeiből vesznek. Igaz viszont, hogy a forint újbóli erősödése idején ezek az alapok veszítenek az értékükből. Augusztusban a legnagyobb válság idején a befektetési alapok által elért hozamok alapján felállított rangsor élén az OECD-államok kötvényeiben fektető CA Devizakötvény Alap állt, második helyen pedig az akkor 40 százalékban szintén a legfejlettebb államok kötvényeibe feketető Budapest Nemzetközi Kötvényalap; az év utolsó három hónapjában csak 6,2 illetve 3,5 százalékos hozamot értek el, de éves szinten még így is az élbolyban végeztek.

Az állampapírpiacon éves szinten 5-8 százalék közötti reál-, azaz az infláció feletti hozamra számít Forgó Ferenc, így e befektetést válasszák azok – mondja –, akik végképp nem akarnak kockázatot vállalni. Az utóbbi év nagy tanulsága e piacon az volt, hogy megdőlt az a tézis, miszerint a kizárólag államkötvényekbe fektetők befektetésialap-jegyein nem lehet veszíteni. A külföldi befektetők Magyarországról való kimenekülése miatt csökkent ugyanis az államkötvények árfolyama, így annak az alapnak a befektetési jegyre rögtön kevesebbet ért, amelyik sok hosszú lejáratú kötvényt vásárolt. Bizonytalan befektetői szituációban mégis az jár jól, aki kötvényalapban fialtatja a pénzét – legalábbis a tavalyi év ezt bizonyította.

A K&H Befektetési Alapkezelő Rt. által felügyelt Profit Príma kivételével ezek az alapok az infláció felett teljesítették. A legnagyobb, a 109,5 milliárd forint tőkével bíró OTP Optima kötvényalap éves hozama 19,9 százalékos volt. A legjobb hozamot viszont, 26,7 százalékost, az úgynevezett fedezeti típusú Budapest II. érte el. Az ilyen típusú befektetési stratégiát folytató alapok lényege hogy a BUX-indexben szereplő részvényeket az indexben szereplő részvényeket az indexben képviselt arányuknak megfelelően vásárolják, s ezzel egy időben az egészet meghatározott áron határidőre eladják. Így a pillanatnyi és a határidős ár közötti különbség, amit kamattartalomnak is neveznek, fix hozamot eredményez.

A tavaly kora őszi tőzsdeválság idején egyébként a nyílt végű befektetési alapok nettó eszközértéke 330 milliárd forintról 300 milliárd forintra, azaz kilenc százalékkal csökkent. Mindezek ellenére éves szinten nőtt a befektetési állományuk, csak sokkal kevésbé, mint a megelőző évben. Ugyanezen alapok értéke december végén 317,2 milliárd forint volt, szemben az 1997. végi 240 milliárd forinttal (1997-ben egyébként megháromszorozódott a befektetési jegyekben lévő vagyon).

A megtakarításokon belül a befektetési alapok jelenlegi 7-8 százalékos aránya pár éven belül akár a duplájára nőhet. Magyarországon egyelőre kifejezetten alacsony ugyanis, a GDP alig 3,5 százaléka a befektetési alapokban lévő vagyon nagysága, miközben 1997-ben az európai uniós átlag 20 százalék körüli, az USA-ban pedig ugyanez az adat 46 százalék volt. E folyamatnak az ez évtől megváltozott befektetési adóhitelszabályok némileg keresztbe tehetnek. A tőkeszámlára elhelyezett befektetési jegyek állományának csak legfeljebb 1 millió forintnyi éves növekménye után jár ugyanis befektetési adókedvezmény, s ez évtől az is mérséklődött a korábbi 30 százalékról 20 százalékra. Azoknak, akik olyan nyílt végű befektetési alap jegyeiből vásárolnak, amelyek 35 százaléknál nagyobb arányban fektetnek állampapírba, csak eddig a mértékig jár az adókedvezmény. A befektetési jegyek piacának gátját az alapkezelők abban is látják, hogy miközben Magyarországon egyelőre igen kevés részvény forog a tőzsdén, részvényenként legfeljebb csak 5 százaléknyi befektetésük lehet.

„Jó lenne, ha a felső határ legalább 10 százalék lenne” – vélekedett Lőrincz Benedek, a CA-IB Befektetési Alapkezelő Kft. ügyvezető igazgatója, mondván, akkor a meglóduló tőzsdei árfolyamokon a befektetési alapokba tevők nagyobb mértékben nyerhetnének. Lehet, hogy ez az árfolyam-emelkedéskor jó lenne, ám csökkenéskor kevésbé, e szabályt ugyanis épp a kockázatok megosztása végett szűkítették – vélekednek mások. Mindenesetre a nyílt végű befektetési alapok teljesítménynek mérésére a BAMOSZ javaslatára márciustól új mutatószámot, a BRX nevű indexet használhatják, amely egy képzelt részvénybefektetési alap egy jegyre jutó nettó eszközértékét határozza meg, az alapok pedig ehhez viszonyítják majd a teljesítményüket.

 

Nyílt végű befektetési alapok hozama 1998-ban1
Az alapkezelő neve és az alap neve Kategória 2  3 havi 3 Évi4
hozam5 (százalék)
Budapest Befeketetési Alapkezelő Rt.
Budapest Növekedési vegyes 74,2 8,9
Budapest Számlafedezeti kötvény 17,0 16,6
Budapest I. kötvény 24,6 18,8
Budapest II. fedezeti 36,6 26,7
Cívis’95 vegyes 59,0 22,0
Budapest Nemzetközi Kötvény deviza 3,5 *
Budapest Bonitas kötvény 14,3 12,9
Budapest Nemzetközi Részvény deviza 53,9 *
OTP Befektetési Alapkezelő Rt.
OTP Optima kötvény 22,4 19,6
OTP Paletta vegyes 57,4 5,1
OTP Quality Részvény részvény 111,7 -7,5
CA IB Értékpapír-befektetési alapkezelő Rt.
CA Devizakötvény deviza 6,2 18,2
CA Kötvény kötvény 26,7 19,9
CA Részvény részvény 70,8 -2,0
CA Pénzpiaci pénzpiaci 19,4 *
CA Növekedési vegyes 70,1 *
CA Devizarészvény deviza * *
Europool Befektetési Alapkezelő Rt.
Hunnia III. kötvény 22,9 17,4
Hunnia Részvény részvény 43,4 -10,9
Aranyhal pénzpiaci 11,5 15,2
Hunnia IV. Deviza deviza 28,3 20,4
Hunnia Pénzpiaci pénzpiaci 17,3 *
Hunnia Kamatvadász fedezeti 27,1 *
CIB Befektetési Alapkezelő Kft.
CIB Kincsem vegyes 33,0 24,0
CIB Részvény részvény 52,1 *
Investor-MKB Befektetési Alapkezelő Kft.
MKB Állampapír kötvény 16,3 18,8
Prémium kötvény 16,03 16,5
Bonus II. kötvény 15,8 17,6
MKB II. Részvény részvény 107,4 -9,3
Bonus Részvény részvény 76,5 -1,33
Trust Befektetési Alapkezelő
Postabank Hozamgarancia kötvény 21,1 19,5
Postabank Lokomotív részvény 53,2 13,7
Postabank Családfa fedezeti 44,0 *
Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Rt.
Aranypolgár Kötvény kötvény 23,0 17,7
Aranypolgár Állampapír 16,7 *
Aranypolgár Részvény részvény 72,7 -7,5
Aranypolgár Növekedési * *
K&H Befektetési Alapkezelő Kft.
Profit Príma kötvény 17,8 10,7
Profit vegyes 8,8 -34,8
Erste Bank Befektetési Alapkezelő Magyarország Kft.
Alpok Tradíció vegyes 25,4 12,4
Alpok Állampapír kötvény * *
Alpok Részény részvény * *
ABN-AMRO (Magyar) Befektetési Alapkezelő Kft.
ABN-AMRO Aranykosár kötvény 30,3 20,5
ABN-AMRO Navigátor részvény 50,6 *
Imperiál Befektetési Alapkezelő Kft.
Imperiál kötvény 26,6 17,3
Imperiál-R részvény 41,4 14,2
Sydney 2000 vegyes 37,8 2,1
Quaestor Befektetési Alapkezelő Kft.
Tallér vegyes 42,0 3,5
Aranytallér kötvény 50,1 8,1
Borostyán vegyes 32,8 2,9
Kurázsi vegyes 22,4 7,4
Procent Hungária Befektetési Alapkezelő Rt.
Procent II. Kötvény kötvény 19,9 *
Procent I. Részvény részvény 23,4 *
MÉB Alapkezelő Kft.
Nívó Kötvény kötvény 30,8 *
Nívó Részvény részvény * *
ÁB-Monéta Befektetési Alapkezelő Kft.
Monéta Állampapír kötvény 32,9 *
Monéta Részvény vegyes 60,7 *
Concorde Befektetési Alapkezelő Kft.
Concorde 2000 vegyes 88,3 16,4
Concorde Fedezeti fedezeti 22,6 *
Takarék Befektetési Alapkezelő Kft.
Takarék III. vegyes -38,7 0,2
Kontó vegyes 16,4 17,4
Univerzum Alapkezelő Kft.
Holding kötvény 21,7 20,9
Duna-Invest Befektetési Alapkezelő Kft.
Duna kötvény 26,9 *
Reálszisztéma Befektetési Alapkezelő Rt.
Reálszisztéma vegyes 41,26 16,96
Daewoo Invest Befektetési Alapkezelő Kft.
Daewoo Nova részvény 5,6 *
Daewoo Garancia vegyes -1,3 -7,8
Amethyst Alapkezelő Befektetési Alapkezelő Kft.
Amethyst Alfa Kötvény kötvény 20,0 *
Winpartner Befektetési Alapkezelő Kft.
Partner vegyes 23,5 *
Rabobank Alapkezelő Kft.
Rabobank Állampapír kötvény * *
Óbuda-befektetési Alapkezelő Kft.
korinthos 33,3 -2,4
1 Ha az alapkezelő az adott napra nem adott meg adatot, a legutolsó fellelhetőt vettük figyelembe.
2 HVG-besorolás a Befektetési alapkezelők Magyarországi Szövetségének ajánlása alapján.
3 1998. szeptember 30-a és december 31-e között, éves szintre vetítve.
 4 1997. december 31-e és 1998. december 31-e között.
5 A hozamfizető alapoknál a hozam újrabefektetésével kalkulálva.
*Az alap fiatalabb 3 hónapnál, illetve 1 évnél.
Forrás: Magyar Tőkepiac és alapkezelők

Forrás: HVG – 1999. január 16.