A befektetők legbátrabbjait várja most Brazília

Brazília jelenleg egyáltalán nem számít vonzó befektetési célpontnak. Elég, ha eget verdeső kamatszintre, a gazdasági élet politikai befolyásoltságára és az állami irányítás alatt álló óriásvállalatok botrányaira gondolunk. A befektetőknek azonban mindig megvan az a rétege, aki éppen a hasonló helyzetekre vadászik. Gondoljunk csak John Templetonra, aki szerint éppen akkor kell bevásárolni, amikor mindenki kétségbeesetten elad. Megéri ezért egy kicsit jobban szemügyre venni az országot, hátha mi is visszautasíthatatlan hosszú távú befektetési lehetőségekkel találjuk szembe magunkat.

Latin-Amerika legnagyobb gazdasága, Brazília szenved. Ezért elsődlegesen olyan tényezők tehetők felelőssé, mint az alacsony nyersanyagárak, a vízhiány, a gazdaságba történő politikai beavatkozás, de ide tartozik az állami irányítás alatt álló olaj- és gázipari óriás, a Petrobras körüli botrány is. Ezek a körülmények együttesen olyan súlyos hatást értek el, hogy még egy Brazíliához hasonló, egykor virágzó gazdaságot is recesszióba tudtak taszítani.

Az előrejelzések szerint brazil GDP idén 1-2 százalék körüli mértékben fog csökkenni, ezzel az elmúlt 25 év leggyengébb teljesítményét mutatja a gazdaság. Mindezt USA dollárban nézve – a brazil fizetőeszköz (reál) leértékelődésének hatására – a gazdaság közel 25 százalékot zsugorodik. Még drasztikusabb a helyzet, ha nagyobb időtávra tekintünk vissza: a reál közel 50 százalékot veszített értékéből, mióta a jelenlegi brazil elnök asszony, Dilma Rousseff 2011-ben az ország élére állt.

Az ország helyzetét pedig tovább nehezíti a magas kamatszint is. A jelenlegi pénzügyi világban ugyanis – ahol inkább a nullaközeli kamatok jellemzőek – elképesztően magasnak számít a 13,75 százalékos brazil alapkamat.

brazilia

A javulásra még várni kell

Sajnos minden jel arra utal, hogy rövid távon nem lesz változás: az ország helyzete először még rosszabbra fog fordulni, mielőtt a javulás megkezdődhetne. A Petrobras-sztorinak például még közel sincs vége, szálai egyre mélyebbre nyúlnak. Sőt, a jelek szerint olyan további óriásvállalatokat is behálóznak, mint az Electrobras, Brazília legnagyobb áramszolgáltatója.

És akkor a politikáról még nem is beszéltünk. A legnagyobb probléma talán, hogy Rousseff továbbra is a developmentalizmus híve. Ez egy főként a fejlődő országokra jellemző gazdasági elmélet, aminek lényege, hogy a gazdasági fejlődést erős belső piac megteremtésével akarják elérni. Brazíliában ennek része például az energiaárak alacsonyan tartása, illetve a magánvállalatok infrastruktúra-beruházásokon szerezhető nyereségének korlátozása.

Ennek következtében pedig meg sem lepődhetünk azon, hogy az országban az üzleti bizalom 1998 óta nem volt a jelenlegihez hasonló mélységekben. A következő választásra pedig sajnos még 2018-ig várni kell.

Nagy lehetőségek viszont így is vannak

Bár a fent leírtak elég borús képet festenek az országról, ez nem jelenti azt, hogy a befektetőknek teljesen el kellene felejteniük Brazíliát. (Természetesen közülük egyelőre csakis a kockázatkedvelő, valóban hosszú távban gondolkodók számára jelenthet vonzó alternatívát az ország.)

Hiszen még Mark Mobius, a fejlődő piacok egyik legelismertebb szakértője is arról beszélt, hogy az ország még jelenlegi állapotában is számos előnnyel bír:

  • Brazília óriási, GDP-alapon a világ hetedik legnagyobb gazdasága, népesség szerint pedig az ötödik helyen áll. Demográfiai adatait tekintve is kedvező a kép, a lakosság korának mediánja 30,7 év.
  • 2003 óta 36 millió ember tudott kitörni a szegénységből, majd csatlakozott a középosztályhoz és a lakosság több mint 90 százaléka tud olvasni.
  • Brazília borzalmasan gazdag természeti erőforrásokban. Az USA-val együtt ez a két ország alkotja a világ éléskamráját.

Itt emlékezzünk meg Mobius mentoráról, Sir John Templetonról is. Ő volt az igazi contrarian, aki szerint akkor kell igazán venni, amikor a többiek kétségbeesetten eladnak. Ha még élne, valószínűleg Templeton is buzgón kutatna az országban rejlő lehetőségek után.

Ezekre a vállalatokra érdemes lehet odafigyelni

Az országban rejlő potenciált az amerikai Wyatt Investment Research is észrevette. Nézzük is meg, milyen konkrét brazil befektetési ajánlatokkal állt elő a vermonti befektetési kutatóintézet!

Az első figyelemre érdemes célpont az Adecoagro nevű mezőgazdasági vállalat lehet, amelynek Brazíliában, Uruguayban és Argentínában is óriási termőföldjei vannak. A legfontosabb pedig, hogy a legtöbb brazil vállalat részvényével ellentétben ennek a cégnek még az idei év során több mint 15 százalékot emelkedett az árfolyama. De az sem teljesen elhanyagolható, hogy még Soros György is közel 26 millió darab Adecoagro részvény tulajdonosa.

Egy másik érdekes választás lehet az Ambev, ami Latin-Amerika leghatalmasabb sörgyártója és alkoholmentesital-gyártója is egyben, illetve a PepsiCo USA-n kívüli legnagyobb palackozója is. Nem mellesleg pedig az Anheuser-Busch Inbev brazil leányvállalata, ami azt jelenti, hogy az agresszív költségmegtakarító 3G Capital és Jorge Paulo Lemann is érdekelt benne. (Aki esetleg nem ismerné, Lemann egy svájci–brazil állampolgárságú bankár, aki így egy személyben lehet Brazília leggazdagabb és Svájc második leggazdagabb embere.)

Az igazán türelmes befektetőknek pedig egy ETF-et ajánlott a kutatóintézet. Ez nem más, mint az iShares MSCI Brazil Capped ETF, aminek kapcsán igen vonzó lehet, hogy portfóliójának több mint harmadát pénzügyi vállalatok részvényei alkotják, amelyek sokat profitálhatnak abból, ha a kamatok végre elindulnak lefelé.

Brazília tehát jelenleg még nem az a hely, ahol a befektetők azonnali busás hozamokra számíthatnak. Azoknak viszont, akik türelmesek és mernek árral szemben úszni, már most érdemes lehet pozíciók építésébe kezdeni.