A Bitcoin aranykora még nem ragyogott fel?

Egyre többen hivatkoznak a kriptopénzekre, mint a digitális aranyra, amelyek egy bizonytalan időszak közepette menekülőeszköz szerepét tölthetik be, akárcsak a nemesfém. Furcsa analógiának tűnhet elsőre, azonban találhatunk néhány hasonlóságot a két eszköz között. Az jól látszik, hogy a globálisan forgalomban lévő Bitcoinok értéke már megközelíti az arany ETF-ekben megtestesülő vagyon mértékét. Egyelőre azonban sok a kérdés a virtuális pénzekkel kapcsolatban.

A kriptopénzek körüli felhajtás kapcsán egyre többször lehet arról olvasni, hogy azokra már nem csak befektetésként, hanem egyenesen a nemesfém helyettesítőjeként hivatkoznak, „digitális aranyról” beszélnek. Persze már az állítás első részével is vitába lehet szállni, hiszen lehet-e befektetésként kezelni egy olyan eszközt, amelynél fundamentális értékről nem beszélhetünk. Az árfolyam növekedését az egyébként ígéretes mögöttes technológia keltette remények és a spekuláció hajtja. A 400%-os idei árfolyam-emelkedésre is sokan felkapták a fejüket, főleg, hogy egyes előrejelzések szerint az elkövetkező 5-10 évben még nagyobb magasságok is elképzelhetők. Az arany teljesítménye az év eddigi részében 19%-os volt.

Az arany klasszikusan mint menekülőeszköz merül fel a befektetői repertoárban és olyan értelemben ez is speciális befektetés, hogy cash-flow-t nem termel a tulajdonosának, mint például egy kötvény vagy részvény. Befektetői szemszögből leginkább a kontraciklikus viselkedése (nem mozog együtt az egyéb piacokkal) és az értékállósága miatt válhat időnként vonzó eszközzé.

Most úgy tűnik, hogy a Bitcoinra és az egyéb kriptodevizákra egyre többen a globális bizonytalanságok elleni mentsvárként tekintenek. Így az egyes nemzeti fizetőeszközök értéktelensége, a növekvő geopolitikai bizonytalanságok is bizonyára közrejátszanak a Bitcoin szárnyalásában az egyéb hatások mellett. Például az elmúlt időszakban lehetett olvasni arról, hogy venezuelai és indiai befektetők (és bizonyos bűnözőcsoportok) is nagy számban választották a digitális pénzt a helyi fizetőeszköz instabilitásai miatt. De a közelmúltban az Észak-Korea körüli geopolitikai feszültségek következtében ralizni tudott a Bitcoin.

A bizonytalanságok közepette az ázsiai országok gyakorlatilag halmozni kezdték a Bitcoint és a globális kereskedési forgalmon belül is a jen, a jüan, és a won viszonylatában koncentrálódott.

Még a kínai hatóság ICO szabályozásának híre ellenére is csak ideiglenesen torpant meg a Bitcoin és az egyéb kriptopénzek szárnyalása. A globális forgalomban lévő teljes értékük 155 milliárd dollár környékén mozog a becslések szerint, amiből a Bitcoin önmagában 76 milliárd dollárt tesz ki (az idei évben kitermelt arany mennyisége körülbelül 68 milliárd dollárnyi lehet aktuális áron).

Bitcoin és az arany, mi lehet a hasonlóság?

Ugyan a nemesfém globális forgalomban összesített 7,8 ezer milliárdos értékéhez képest (187.200 tonna arany, ez számos formában megjelenhet) eltörpül a kriptopénzek jelentősége. Viszont ha az arany ETF-eket nézzük, ami ugyan egy kisebb szeglete az aranypiacnak (közel a kereslet 40%-a), de elterjedt befektetési forma, már azt látjuk, hogy a Bitcoin megközelíti az ezekben globálisan megtestesülő vagyon értékét.

Forrás: blockchain.info, Bloomberg

Forrás: blockchain.info, Bloomberg

Ha belegondolunk, mutatnak némi analógiát az arannyal a virtuális pénzek, szűkös kínálat, belső értéknélküliség (nem kínál semmilyen jövőbeli pénzáramot), valamint mindkettő egyfajta alternatív pénzként is felfogható. Elviekben mind a kettő jól megőrzi a pénz értékét, bár rövid távon a Bitcoint az aranynál is jóval szélsőségesebb árfolyammozgás jellemzi, hosszú távon pedig nem tudni, mennyire jó ötlet beszállni.

Ugyanakkor a Bitcoin a jövőben sem tudja majd elérni az aranypiac méretét, sőt még a felszínre hozott aranyhoz képest egyre lassulni fog a rendelkezésre álló kínálat bővülése. Ez a szűkösség miatt stabilizálhatja a hosszú távú árszintjét is. Plusz a nemesfémhez képest a Bitcoin még egy olyan technika ígéretét is közvetíti, ami a jövőben megreformálhatja a pénzügyi rendszert, és széles körben válhat fizetőeszközzé is. Ugyanakkor benne van a pakliban az is, hogy hosszabb távon a kriptopénzek olyan megszokott dologgá válnak, mint az 1990-es évek nagy slágere, az internet. Ezzel szemben az arany valószínűleg megőrzi örökzöld státuszát.

Míg az arany az intézményi befektetők portfóliójában megtalálható, addig a Bitcoin elsősorban speciális befektetői kör számára lehet vonzó jelenleg. Ugyanakkor a szabályozási háttér kialakulásával egyre több befektető számára nyílhat meg a befektetési lehetőség, a Bitcoin ETF-ek megjelenése pedig még inkább erősítheti a szerepüket.