A bóvli kötvények felől érkezhet a következő válság

Jeffrey Gundlachot sokan egyszerűen csak a „Kötvények királyának” tartják és nem jelenthet sok jót, ha ő mondja, hogy komoly gondok várhatók a bóvli kötvények piacán. Érdemes lehet odafigyelni rá, hiszen Nouriel Roubini mellett ő volt az, aki szintén tökéletesen megjósolta a 2008-as válság kitörését is. A szakember szerint az elmúlt időszakban rengeteg átlagbefektető is elmozdult a bóvli kötvények irányába. A helyzet nehézségét az okozza, hogy a bóvli kötvények elterjedése szinte folyamatosan csökkenő kamatok mellett valósult meg, így a kamatemelési periódus megindulása teljesen új környezetet teremthet a legtöbb kötvénytulajdonosnak.

A bóvli besorolású vállalati kötvények piacáról indulhat a következő pénzügyi válság, mondta a Wall Street Journal Wall Street Week című műsorában a kötvénypiac egyik legnagyobb szaktekintélye, a nem mellesleg dollármilliárdos Jeff Gundlach, a DoubleLine Capital alapítója és befektetési igazgatója.

Ebben gyökerezik a probléma
A bóvli kötvények voltak a Fed kamatcsökkentésének egyik legnagyobb nyertesei, hiszen a zéró közeli kamatszint mellett sok befektető indult el ezen kockázatosabb eszközök felé a nagyobb hozamok vonzásának engedve. Gundlach véleménye szerint pedig most pont az okozhatja az egyik legfőbb problémát, hogy a kamatok egy pár éven belül emelkedni kezdhetnek az Egyesült Államokban, ennek következtében pedig a hozamokért való vadászat utóbbi időben látott intenzitása is visszaeshet, hiszen a befektetők magasabb hozamokat érhetnek majd el alacsonyabb kockázat mellett.

Ez pedig oda vezethet, hogy a bóvli kötvények spreadjei szélesedni kezdenek, vagyis növekedni kezd a különbség a bóvli kötvények és a befektetésre ajánlott kötvények, illetve államkötvények hozamai között. A bóvli kötvények piacán jelenleg elérhető átlagos hozam (4,8%) kevesebb, mint fele a historikus átlagnak (11,2%). Az alábbi ábra szemlélteti a bóvli kötvények teljes hozamát (árfolyamváltozás + kamatfizetés) a befektetési minősítéssel bíró kötvények teljes hozama felett az elmúlt 34 évben.

Bóvli kötvények többlethozama a
befektetési minősítésű kötvények hozamához képest az USA-ban

bóvli kötvények többlethozama

Gundlach szerint az is óriási gondot jelent, hogy hatalmas mennyiségű, 600 milliárd dollárnyi bóvli és vállalati kötvény fog lejárni 2018-ban és 2019-ben. Arra figyelmeztetett ezért, hogy ennek következtében (ezen kötvények refinanszírozási nehézségei esetén) a befektetők megrohanhatják a kötvényalapokat, hiszen elég lesz a nem teljesítés legapróbb jele is, hogy kimeneküljenek ezekből. Ha ez a folyamat megindul, akkor pedig ez még mélyebbre küldheti a bóvli kötvény árfolyamokat.

A bóvli kötvények még „új fiúk”
Tovább árnyalja a helyzetet, hogy a bóvli kötvények még „új fiúk” a piacon, így senki nem tudja, hogyan reagálnak majd a kamatemelés megkezdésére. Ezek piaca ugyanis a ’80-as évek közepe táján kezdett növekedni, amikor a kamatok még sokkal magasabbak voltak. Ahogy Gundlach is kihangsúlyozta, a bóvli kötvények eddig csakis folyamatosan csökkenő kamatszintű környezetben léteztek.

Ennek következtében pedig a kamatemelés megkezdése könnyen kizökkentheti a bóvli kötvények piacát.

Hozzátette, hogy a befektetők akár azt is hihetik, hogy a kamatemelés megkezdése után is ugyanaz történik majd, mint 2013-ban, amikor a Fed elkezdte visszafogni a pénzügyi lazítás mértékét (taper tantrum). Akkor ugyanis, bár az állampapír-árfolyamok esni kezdtek, a bóvli kötvények árfolyamai továbbra is felfelé tartottak és szép nyereségeket értek el. Gundlach szerint viszont most nem elég, hogy a bóvli kötvények hozamai felfelé indulnak majd, hanem az államkötvényekénél sokkal gyorsabb ütemben, akár több száz bázisponttal lőhetnek majd ki.

Az átlagemberek válsága lesz
Ha viszont ez a válság kitör, az nem csak a milliárdosoknak fog fájni. A kisbefektetőknek legalább annyira rossz lesz, hiszen közvetlenül vagy közvetve ők is ugyanúgy ki vannak téve a bóvli kötvények piacának, akár a nyugdíjpénztári számláikon (ún. 401 (k)) keresztül, de az is lehet, hogy ETF-eket birtokolnak. Az ETF a befektetési alapokhoz hasonló kollektív befektetési forma, amelyekkel tőzsdén kereskednek.

Ez utóbbiak közül például a kimondottan amerikai bóvli kötvényekre szakosodott iShares iBoxx USD High Yield Corporate Bond ETF 17 milliárd dolláros vagyont kezel. Nagyon sok embert érintene tehát kellemetlenül a bóvli kötvénypiacon történő összeomlás, és a szélesebb gazdaságot is könnyen visszavethetné.

Liz Ann Sonders a Charles Schwab vezető befektetési stratégája a Wall Street Journal ugyanebben a műsorában viszont elmondta azt is, mennyire meglepődött azoknak a befektetőknek a sokaságán, akik még annak az alapjait sem értik meg, hogy miért mozog ellentétesen a kötvények árfolyama és a hozama.

De a kötvényeket kibocsátó vállalatok is nehéz helyzetbe kerülhetnek, hiszen nagyon erős cash-flow-ra lesz szükségük ahhoz, hogy a kötvények megnövekedett kamatait fizetni tudják.

Nem mindenki gondolja ezt így
Gundlach aggodalmait azonban nem mindenki osztja. Jonathan Beinner, a Goldman Sachs alapkezelőjének befektetési igazgatója ugyancsak megjelent a Wall Street Journal műsorában és elmondta, hogy néhány évvel korábban hasonló helyzet állt fenn, amikor azt láthatták, hogy rengeteg kötvény jár le 2013-ban, 2014-ben és 2015-ben, de ezek újrafinanszírozása mindenféle incidens nélkül megtörtént. Szerinte, ha a gazdaság jól teljesít, akár a Fed magasabb kamatlába mellett sem kell katasztrófától tartani.

Mennyire kell tehát aggódnunk?
Gundlach szerint ma még senkinek nem kell igazán aggódnia, hiszen ha a válság be is következik, erre még legalább 1, de inkább 1,5-2 év múlva kerül majd sor. Jó hír ezért, hogy még bőven van idő gondolkodni, nem kell gyors döntéseket hozni. De elmondta azt is, hogy a befektetők azért jobban teszik, ha addig is távol tartják magukat a részvénypiac olyan szegmenseitől, amelyek hasznot húznak a befektetők hozamvadászatából