A buta pénz

Méghogy hatékonyak lennének a piacok? Ugyanmár! Hiszen a kérdésemre, hogy miért veszik az XY részvényt, egyre többször hallom, hogy ETF flow” van. Mit is jelent mindez?

Azt, hogy Józsi bácsi valami okból kitalálja magának, hogy ő most akkor kelet-ázsiai ingatlanrészvényeket/közép-európai olajpapírokat/német energiacégeket/olasz kiskapitalizációjú részvényeket vagy bármi mást vesz, ami valami okból eszébe jut. Egyetlen klikkel az ezt leképző ETF-et szépen megveszi, az ETF mögött ülő alapkezelő pedig nem gondolkodik, hanem automatikusan megveszi az ÖSSZES részvényt, ami az adott indexben van. Ha pl. magyar részvény ETF-et vesz valaki valahol, akkor szépen megveszi a Richtert, az OTP-t, a MOL-t, a Magyar Telekomot, meg még pár apróbb morzsát a többiből, és kész. Nem fogja érdekelni, hogy éppen az OTP bejelentette, hogy Ukrajnában már tankkal járnak a bankfiókba, a MOL-nál kiderült, hogy Szíriából jó ideig nem jön olaj, stb. Egyszóval semmiféle fundamentum nem érdekli, megveszi a listát, oszt’ jó napot.

A piacok akkor hatékonyak, ha a piaci szereplők racionálisak, és minden ismert információt figyelembe vesznek, mikor befektetési döntéseiket meghozzák. Így van ez a fenti esetben? Fittyfenét. Józsi bácsi, vagy John Smith, vagy Li-taj-po, aki ki se tudja ejteni a magyar cégek nevét nem áll le egyesével elemezgetni a cégeket, ő azért vesz magyar ETF-et, mert a múltban ez jól hozott, mert divatos, mert a fogorvosa azt mondta, mert ezt látta a CNBC-n, vagy azt gondolja, hogy Magyarország jobban teljesít…satöbbi. És mivel az ETF-ek egyre inkább átveszik az irányítást, egyre több az ilyen újonnan, gondolkodás nélkül piacokra be- (majd a rossz időszakokban ki!!!) áramló pénz, ezért egyre több befektetési döntést valójában a piachoz nem értő befektetők hoznak meg, a buta pénz.

Ebből, az ETF-ek térnyeréséből 2 dolog is következik. Egyrészt a buta pénz nagy trendeket csinál, mert önmagát erősíti mind ki-, mind beáramláskor. Másrészt nem differenciál az egyedi részvényindex tagok között. Az ETF-ek elterjedése miatt mind a trendkövető befektetők lehetőségei megnőnek (hiszen hosszú, a racionalitáson túlnyúló trendek tudnak kialakulni), másrészt mind az aktív, részvényt tudatosan választani tudó befektetőké – hiszen a fundamentális egyensúlytalanságok a pénzek tartós beáramlása miatt sokáig fennmaradhatnak,  de egy idő után helyreállnak, és ilyenkor az aktív, fundamentális szemléletű befektetők megjutalmaztatnak.

Az ETF-esedés tehát kiváló lehetőségeket teremt a trendkövetésre, és a szélsőséges árazások kialakulására – majd az ezekkel szembeni befektetésre is. Csak annyit kell tudnunk, hogy a buta pénz áramlása gyakran fogja mind a reális fölé, mind a reális alá vinni az árfolyamokat, és elég tartósan oda is rögzítheti.

A piacok egyáltalán nem hatékonyak, és az egyre több, és nagyobb vagyont kezelő” ETF még inkább abba az irányba mutat, hogy hatékonyságuk tovább csökken, hiszen szó sincs arról, hogy igaz lenne a hatékony piacok mögötti elmélet, a megfontolt, érzelemmentes, racionális, minden meglévő információt beépítő aktorok elmélete…

Forrás: www.zsiday.hu