A BUX csúcs csak öncsalás

Azt hihetnénk, hogy ha a magyar tőzsde indexe rekordmagasan van, ez azt is jelenti, hogy a türelmes (tehát, nem ki-be ugráló) hazai részvényesek vagyona is csúcson lehet. Ez azonban jelentős részben tévedés.

A BUX index legendás rekordot állított be, amikor 2007. július 23-án 30.118 ponton zárt. Egy héttel előtte lépte át először a 30 ezres álomhatárt, és utána egy évtizedet kellett várni, hogy újra elérje azt. A hazai tőzsdeindex idén ismét csúcsokat állít be. Februárban már volt egy szép, lokális csúcs, majd múlt pénteken 34.436-on zárt a BUX. Azt hihetnénk, hogy tíz éves távon – még a válság ellenére is – mindenki sok pénzt keresett a magyar részvényekkel, ha nem ugrált ki és be rosszkor.

Ez totális öncsalás. Egy matematikai problémakör csupán az index számítások körül. Az indexek működtetői ugyanis hivatalból átsúlyozzák rendszeresen az összetételt, amit kisbefektetőként nem tudunk hatékonyan megtenni. Éppígy nem tudjuk a sok apró részvényt hatékonyan kezelni. Az osztalékok arányos befektetése is nagy kihívás. Ráadásul az osztalék után akkor is fizetnünk kell adót, ha amúgy az árfolyammal mínuszban vagyunk. Végül pedig, ha mindezt meg szeretnénk úszni és indexkövető alapot veszünk, akkor az alapkezelési díjak miatt végül mégiscsak elmaradunk a mögöttes termék hozamától.

No, mindezek miatt veszi meg a kényelmes magyar ember (ha passzív befektetést keres) közvetlenül a pár legnagyobb részvényt, aztán hagyja érintetlenül dolgozni a vagyonát. De nézzük csak meg, hogy valójában az egyes nagy részvényekkel mi történt a 2007-es csúcs óta!

2007. július 23. 2017. május 12. változás
MOL 29.640 Ft 22.950 Ft -23%
MTELEKOM 970 Ft 469 Ft -52%
OTP 10.939 Ft 8.485 Ft -22%
RICHTER 3.855 Ft 6.915 Ft 79%

Forrás: www.bet.hu

Ez bizony csúnyán fest, főleg azt tekintetbe véve, hogy a 2007-es csúcs idején a BUX index 80%-a a felsorolt első három részvényből állt. A végül sikeresnek bizonyult Richter súlya csupán 13% volt akkoriban, tehát nem sok vizet zavart. A képen persze sokat módosít, ha az azóta kifizetett osztalékokkal is számolunk (az idén már lekerült szelvényekkel együtt ezek sorban: MOL 4067 Ft; MTELEKOM 412 Ft; OTP 758 Ft; RICHTER 561 Ft). De megsúgom, mind a MOL, az MTELEKOM és az OTP nagyságrendileg kétszámjegyű mínuszban van így is.

Nem szeretnék túl sok időt rabolni a számokkal történő játékkal. Azonban érdemes lenne legalább a gondolattal eljátszani, hogy reálértéken is vizsgálnunk illene a változásokat, hiszen az elmúlt tíz évben nagyságrendileg 40% infláción is túl van az ország. Bár erre a mostani világban ritkán gondolunk.

A bejegyzés lényege viszont mégis csupán annyi, hogy BUX csúcs ide vagy oda, a főbb hazai részvények még messze vannak az egykori csúcsoktól, ahhoz pedig, hogy reálértéken pénzüknél legyenek a 2007-es év befektetői, másfélszereznie kellene az árfolyamoknak. Ekkor pedig még nem nyereségről beszéltem, csupán arról, hogy visszakapják egykori reálvagyonukat. Mennyire más a kép Nyugaton, igaz?