A Concorde Alapkezelő az év alapkezelője

A Befektetési Alapkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) egyre szélesebb körben képviselné a szakma érdekeit – derült ki a szervezet közgyűlésén. Ezt indokolja, hogy az alapkezelők nyugdíjpénztári vagyon- és portfóliókezelést is végezhetnek.

A BAMOSZ éves közgyűlésén első alkalommal adták át Az év alapkezelője díjat, a szövetség etikai bizottsága által kiírt pályázatra érkezett anyagokat független zsűri bírálta el. A díjat a Concorde Alapkezelő nyerte el.

A grémium elfogadta az elnökség tavalyi évről szóló beszámolóját és a 2002. évi működési tervet. Az idei esztendő legnagyobb kihívását a megváltozott szabályozási környezethez igazodó szervezeti és működési rend kialakítása lesz. A BAMOSZ-nál ugyanis felmerült az igény, hogy a befektetési alapok területén túl a vagyonkezelés széles körű érdekképviseletét is ellássák. A tőkepiaci törvény ugyanis lehetővé teszi, hogy az alapkezelők nyugdíjpénztári vagyon- és portfóliókezelést is végezzenek. Első lépésként az alapszabály és az etikai kódex megfelelő tartalmú módosítását fogadták el, valamint háromról ötfősre bővítették az elnökséget.

Az idei év kiemelt feladatának tartják annak elősegítését, hogy a vagyonkezelés követelményeit meghatározó – várhatóan az idén megjelenő – pénzügyminiszteri rendeletben szakmailag megalapozott vizsgakövetelményeket írjanak elő.

A közgyűlés elfogadta a Generáli Alapkezelő és a Reálszisztéma Alapkezelő felvételét. A tagok létszáma ezzel 21-re bővült, a tagság által a befektetési alapokban kezelt vagyon nagysága 860 milliárd forintot tesz ki.

Forrás: Világgazdaság – 2002. május 29.