A Concorde Alapkezelő esete a Vakmajommal

A hazai piacon elsőként csökkenő tőzsdei árfolyamok esetén hatékony eladási pozíciók felvételére is kész alapot indít a Concorde Alapkezelő. A befektetési döntéseknél támaszkodik majd a rejtélyes „Vakmajom team”-re is. A nyílt végű, várhatóan a jövő héten induló alap ambiciózus célja az infláció felett 5-10 százalékpontos hozam elérése – mondta el sajtótájékoztatóján Szabó László, a társaság vezérigazgatója. Az alap ugyanis nem a megszokott benchmark-alapok közé tartozik, amelyek jobbára egy-egy tőzsdeindexet követnek és igyekeznek túlszárnyalni, akkor is, ha az esik, hanem úgynevezett abszolút hozamra törekszik. A célkitűzések eléréséhez nemcsak short (eladási) pozíciókat vehet fel, de szabadon járhat-kelhet a globális tőkepiacokon különböző regionális és devizakockázatok között is, egyfajta hedge fundként fog működni. Ha pedig nem lát jó befektetési lehetőséget, a tőkét alacsony kockázatú eszközökbe helyezi el.

A hazai piacon elsőként csökkenő tőzsdei árfolyamok esetén hatékony eladási pozíciók felvételére is kész alapot indít a Concorde Alapkezelő. A befektetési döntéseknél támaszkodik majd a rejtélyes „Vakmajom teamre” is.

Autók dübörgése helyett madárcsicsergés közepette, az Állatkert pálmaházának cukrászdájában rendezték meg a Concorde Alapkezelő sajtótájékoztatóját, amelyen a Concorde VM Abszolút Származtatott Befektetési Alapot mutatták be. A nyílt végű, várhatóan a jövő héten induló alap nevében az „abszolút” szó arra utal, hogy nem a nálunk elterjedt, egy-egy tőkepiaci index (a benchmark) túlszárnyalását célul kitűző, azaz benchmark-orientált alapról van szó, hanem olyanról, amely mindenképpen pozitív hozamot igyekszik elérni. Méghozzá nem kevesebbet, mint az infláció fölött 5-10 százalékpontot – mondta el Szabó László, a társaság vezérigazgatója.
A benchmark-alapok akkor is sikeresnek minősíthetők, ha például mínusz húsz százalékos hozamot érnek el, miközben az irányadó mutató mínusz 25 százalékon áll; vagy éppen sikertelennek, ha csak plusz ötven százalékot hoznak az index hatvan százalékos emelkedésével szemben. Az átlagembert ugyanakkor a kemény mínuszok közepette aligha vigasztalja, ha a befektetésének hozama a benchmark fölött marad. (Az abszolút hozamra törekvő stratégiát követő alapok tőkéjét ma már világszerte közel 1000 milliárd forintra becsülik, nálunk is indítottak már néhányat.)
A célkitűzések eléréséhez az új alap – a hazai piacon teljesen, vagy majdnem teljesen egyedülálló módon – short pozíciókat is felvehet, bár tőkeáttételes konstrukciókat és daytrade-et nem fog felvállalni, mivel a tőke megőrzését kiemelten kezeli.
Az állatkerti helyszínt indokolták szerinte az elterjedt tőzsdei szimbólumok (a bika és a medve), a Vakmajom team közreműködése, de az is, hogy a tőkepiac néha nem áll messze egy nagy állatkerttől.

Vakmajom tulajdonosok

A Vakmajom Tanácsadó és Szolgáltató Kft.-t a cégadatok szerint július 5-én jegyezte be a cégbíróság szentendrei székhellyel. Tulajdonosai Makara Tamás és Faragó Ferenc. Makara Tamás egyetemi oktató és pénzügyi szakíró, akit megkérdeztünk, hogy azonos-e a Vakmajom néven a hazai részvénypiacon évek óta ismert internetes szerzővel, ő azonban erről nem kívánt nyilatkozni.

A Vakmajom team technikai tanácsokat ad

Shortolásra is készül a Concorde Alapkezelő új alapja.

Szabadon járhat-kelhet a globális tőkepiacokon különböző regionális és devizakockázatok között is – egyfajta hedge fundként fog működni. Kockázatos pozíciókat csak vonzó befektetési lehetőségek esetén alakít ki, ha nem lát jó befektetési lehetőséget, a tőkét alacsony kockázatú eszközökbe helyezi el. A Concorde Alapkezelő alapvetően fundamentális, értékalapú elemzéseket készít, de nagyban támaszkodik a Vakmajom team, a hasonló nevű Kft. – amelynek neve egy régi részvénypiaci történetre, a tudatosan tőzsdézőknél eredményesebb véletlenszerűen választó vak majomra céloz – technikai elemzéseire is, erre utal az alap nevében a VM rövidítés. A team mögött álló szakemberek egyelőre nem kívánnak megjelenni a nyilvánosság előtt – mondták el.

Eidempenz József

Forrás: Napi Gazdaság – 2005. október 12.