A Concorde Alapkezelő Máltán vetette meg a lábát

Az év legnagyobb sztorija a befektetési piacon a hazai kamatok drasztikus csökkenése volt, amely a megtakarítási piacon jelentős vagyonátrendezést indított el. A befektetési alapok különösen keresettek voltak, a Concorde Alapkezelő is jelentős bővülést tudott vagyonban felmutatni, ma már 1 milliárd euró feletti vagyont kezelnek, amely Európában is már szemmel látható méret. A mai sajtóeseményen elmondták, hogy két évvel ezelőtt elkezdtek az alapkezelőnél azon gondolkozni, hogy mit tegyenek a nyugdíjpénztári államosítás után, az abszolút hozamú stratégiák jó teljesítménye alapján úgy döntöttek, hogy érdemes külföldön is szerencsét próbálni. Az alapkezelő Málta mellett döntött, ebben az évben már 4 alapot be is vezettek, amelytől azt várják, hogy egy idő után nemcsak magyar, hanem külföldi befektetőket is meg tudnak vele szólítani.

Az erős alapkamat-csökkentés nyomán óriási tőke áramlott a befektetési alapokba, bődületesen nagy tőke érkezett be, amelyből a Concorde Alapkezelő is részesedni tudott. Ma már ott tartanak, hogy a kezelt vagyon 307 milliárd forint volt október végén. Ez az összeg valamivel több, mint egymilliárd euró, ez egy olyan méret, amely Európában már szemmel látható, főleg egy független, munkatársak kezében lévő alapkezelőtől. Különösen fontos, hogy az abszolút hozamú stratégiák az alapkezelőnél nagyon jól teljesítettek, négy nagy alapjuk van, amelyet egymástól független portfóliómenedzserek kezelnek, a kezelt vagyon tavaly év vége óta 71,5 milliárd forintról 132 milliárd forintra emelkedett mostanra – mondta el Bilibók Botond, az alapkezelő vezérigazgatója.
Két éve jutott oda a cégvezetés, hogy az addigi 25 százalék mellé, további 25 százalék + 1 szavazatnyi tulajdonrészt vásárolhattak, ezzel a stratégiai irányítás is a vezetőséghez került. A nyugdíjpénztári államosítás után az alapkezelő sokat gondolkozott azon, hogy mit lehetne tenni, és arra jutottak, hogy kipróbálhatják magukat külföldön is. Idén Máltán indítottak el 4 abszolút hozamú stratégiára építő hedge fundot. Több célpontot is megnéztek, Málta mellett két dolog döntött: egyrészt olcsók, másrészt a szabályozók nem kötik ki, hogy helyi letétkezelőt használjanak az alapkezelők. Az alapok letétkezelője a Morgan Stanley lett, amely megfelelő biztonságot jelent. A track recordot elkezdték már felépíteni dollár és euró alapon, a nehéz út elején tartanak, viszont legalább már elindult a folyamat. Az igazi eredményeket 3-5 év múlva lehet majd látni – tette hozzá Bilibók Botond.
A külföldi terjeszkedésnek a kiindulópontja nem az volt, hogy külföldön többet lehet keresni. A Concorde Alapkezelőnél nagyon régóta hittek az abszolút hozamú stratégiákban, a válságot követően a stratégia újra a reneszánszát éli. A külföldre lépés azért is logikus lépés, mert az alapkezelő már most is a befektetéseinek a döntő többségét külföldön teszi meg. Ezt meghaladóan a nemzetközi összehasonlításban is versenyképes hozamot értek el az alapjaik, amivel már valóban meg lehet szólítani olyan nemzetközi ügyfeleket, amelyeknek jóval nagyobb vagyon áll rendelkezésükre, mint a magyar ügyfeleknek – mondta el Szabó László, az alapkezelő igazgatóságának elnöke.
Hazai és nemzetközi tendencia is, hogy a nagy értékesítési csatornák is megnyíltak, a szolgáltatók nem szorítkoznak arra, hogy saját csoporton belüli alapkezelő alapjait értékesítsék csak. Ma már ott tart a Concorde Alapkezelő, hogy több nagyobb privát banki szolgáltatónál az értékesítés már meghaladja azt a volument, ami a Concorde Értékpapírnál értékesíthető. Mi sem mutatja ezt jobban, hogy két éve még elképzelhetetlen volt, hogy két 40 milliárd forint feletti abszolút hozamú alapjuk is legyen, ma pedig már a Concorde VM és a Platina Pí is itt tart – tette hozzá Szabó László.
Szabó László szerint a legnagyobb sztori ebben az évben a jegybanki alapkamat-csökkentés volt, a szakértő szerint a kamatok visszaesése sokkal nagyobb volt, mint várták. Az ügyfelek igazán most kezdenek csak az új helyzethez hozzászokni, az értékpapírok felértékelődése is erre vezethető vissza. A Concorde Alapkezelőnél viszont úgy látják, hogy az ügyfeleknél a sokkos állapot még mindig tart, nincs egyelőre egy konkrét terv, hogy mit lehetne a megtakarítással kezdeni, inkább próbálkoznak a betéten kívül más termékekkel. Az alappiacra kitérve az nagyon nagy problémát jelent, hogy a befektetők jórészt a visszatekintő hozamokat nézik, és még akkor is a pénzpiaci és rövid kötvényalapokat veszik sokan, amikor azoknál jól látható, hogy az alapkezelő nem tud majd csodát tenni, hiszen a körülmények megváltoztak.
A nemzetközi befektetői környezetre kitérve a Concorde Alapkezelő szakértői elmondták, hogy az alacsony kamatkörnyezet meghosszabbított időszakon keresztül maradhat meg, hiszen az adósságot valahogyan ki kell nőnie a gazdaságoknak, viszont a Fed kötvényvásárlási programja ki fog pörögni a közeljövőben. A részvénypiacokra kitérve elhangzott, hogy az amerikai piacon már nagyon nagy emelkedés zajlott le, viszont még értékeltség alapon nem tekinthető drágának a piac, viszont sokkal nagyobb potenciált látnak a régióban és Nyugat-Európában is. Ez már csak azért is így lehet, mert a régiós és európai profitmarzsok meglehetősen alacsonyra csökkentek, viszont ha a gazdasági növekedés beindul, márpedig be fog, akkor nagy potenciál van felfelé, amit a részvényárfolyamok is le fognak reagálni.

Forrás: Portfolio.hu – 2013. november 7.