A Concorde Alapkezelőnél a Takarék alapja

Változatlan névvel forgalmazzák

A Concorde Befektetési Alapkezelő Rt. nyerte el azt a meghívásos pályázatot, melynek révén átveheti a Takarék Állampapír Alap kezelését. Az Union-Investment Hungária kivonul a magyar piacról.

A két alapkezelő közös közleménye szerint a Concorde Alapkezelő nyerte el az Union-lnvestment Hungária Rt. által kiírt meghívásos pályázatot a Takarék-alapok kezelésének átvételére. Az Union-Investment Hungária tulajdonosai szeptemberben döntöttek az alapkezelési tevékenység megszüntetéséről. A lépésre a cégcsoporton belüli költségracionalizálás és a viszonylag kis méret miatt került sor. Emellett a német tulajdonosnál stratégiaváltást hajtanak végre, s néhány évig elsősorban a nagyobb piacokra kívánnak összpontosítani. A régióban csak Lengyelországban tartják meg pozícióikat.

A pályázat elbírálásánál előnyt jelentett számunkra alapjaink jó teljesítménye és a függetlenségünk – hangsúlyozta Szabó László, a Concorde Befektetési Alapkezelő vezérigazgatója. A nyertes pályázat alapján a Takarék Pénzpiaci beolvad a Takarék Állampapír Alapba, amelyet változatlan névvel fognak forgalmazni.

Emellett várhatóan 2003. január 1-től a takarékszövetkezetek forgalmazási hálózatában megjelennek a Concorde alapjai is. A vidék bankjai így szélesíthetik kínálatukat, és jutalékbevételt szerezhetnek az értékpapírok értékesítéséből, a Concorde pedig tovább színesíti értékesítési csatornáit.

A Concorde Alapkezelő egyébként a tranzakció során az Union-lnvestment Hungária Rt.-t is megvásárolta. Az alapcsalád harmadik tagja, a Takarék Részvény Alap kezelését nem adták át, a konstrukció megszűnik. A Takarék Pénzpiaci és a Takarék Állampapír jelenlegi együttes nettó eszközértéke 1,9 milliárd forint, míg a hattagú Concorde alapcsaládban összesen 6,8 milliárd forint van.

Forrás: Világgazdaság – 2002. október 25.