A dollárerő hatásai

A dollár olyan mértékben erősödött, hogy – feltéve hogy ezeken a szinteken stabilizálódik – ez már elég komolyan átírhatja több régió makropályáját.

A dollárindex 2014 első felében látott szintjéhez képest 25%-ot erősödött. Ez elképesztő, nagyhatású változás. Korábban írtam arról, hogy a dollárban eladósodott feltörekvő országokra ez milyen hatással fog járni (rossz és nagyon rossz között), most inkább a nagyobb gazdaságokra való hatással foglalkoznék.

Az USA inflációs kilátásaira már az olajárak esése is negatívan hatott, de a dollár tartósnak tűnő ereje várhatóan a következő 1-2 évben is bőven 2% alatt tartja az inflációt, így könnyen lehet, hogy egyáltalán nem lesz szükség kamatemelésre, és elképzelhető, hogy arra nem is kerül sor 2015-ben. Ez fontos változás. A növekedésre is negatív hatása van egy ekkora sokknak, de még nagyobb a tőzsdei cégek profitjára: szinte bizonyos, hogy 2015-ben még az amerikai gazdasági növekedés ellenére is profitcsökkenés lesz a tőzsdei cégek körében. Ráadásul egy ilyen dollárerősödés a GDP növekedési ütemét is jelentősen visszavetheti. Mindenféle érzékenységvizsgálatok vannak ennek a pontos becslésére, lehet rajta vitatkozni, de véleményem szerint eléggé valószínű, hogy a dollár miatt maradunk továbbra is azon a pályán, mint eddig: nem fog tudni 2-2,5% fölé gyorsulni az amerikai növekedés, nem érjük el a szökési sebességet. Tehát USA-ban profitcsökkenés, de stabil gazdasági növekedés, és alacsony infláció várható a következő hónapokban. Ez nem kifejezetten kedvező a részvényárakra, viszont a kötvényárak úgy tűnik jó helyen vannak.

Európára rendkívüli módon pozitív a dollárerő (illetve eurógyengeség, lásd euró külker-súlyozott index, amely csak az elmúlt 3 hónapban 10%-ot gyengült! Az idei évben még negatív inflációs értékek jöhetnek, de 2015 végétől, 2016-tól elejétől nagyon gyorsan felugorhat 2% közelébe az érték, vagy akár még fölé is. A deflációs para már a tegnap sztorija, a holnapé a növekedés, és akár a visszatérő infláció lehet. Az európai növekedésre nagyon jó hatása van a gyenge eurónak, és még ennél is jobb a tőzsdei profitokra. Nem lenne meglepő, ha idén Európában egészen kiugró, akár 3%-os növekedés, és bőven kétszámjegyű profitbővülés lenne, akár 20-30% profitemelkedés sem kizárt. Nem véletlenül mennek az európai részvények…

Szintén érdekes még a Kínára gyakorolt hatás. Egyébként is erős a lassulás, de mivel a jüan eléggé a dollárhoz van kötve, ezért a dollár erősödése tovább lassítja Kínát. A 7%-os kitűzött növekedés is elég elérhetetlennek tűnik, inkább hosszabb távon éves 4-5% a reális. Nyilván mindent megtesznek, hogy ne legyen túl nagy a lassulás, de mivel hitelbővülést nem akarnak, ezért kénytelenek lesznek részben fiskálisan élénkíteni részben pedig leértékelni a jüant, illetve lejjebb vinni a kamatokat: olcsóbb lesz Kínában is a pénz. Ez pozitív a tőzsdére, amely egyébként még mindig nagyon alulértékelt.

Érdekes és teljesen racionális a fentiek fényében egy amerikai-német hosszú kötvény hozamkülönbség csökkenésére játszó pozíció.

És persze az erős Európa miatt folytatódhat a magyar gazdasági „csoda”, ami persze nem csoda, mert tudjuk mi az oka, de azért nyilván örülünk neki.

Ebben az anyagban sokféle becslés van a devizaelmozdulás hatásaira.