A FED azt csinál, amit akar

Nagyjából ennyit mondtak el tegnap az amerikai jegybank ülése után. A korábbi nevesített, kvantifikálható célszámok helyett új feltételekhez kötötték a kamatemelést: gyakorlatilag akkor emelnek, amikor majd úgy érzik, hogy emelni kell, és számos változót fognak figyelembe venni. Ezt a piac úgy vette, hogy akár kamatot is emelhetnek, különösen mivel Yellen elmondta, hogy idén kivezetik a pénznyomtatást, és utána “kb. 6 hónappal” elindulhat a kamatemelés.

Persze ez nem jelent abszolút semmit, lehet, hogy hamarabb, lehet, hogy később lesz, semmiféle elköteleződés nem látszik a jegybank részéről. Azt csinálnak, amit jónak látnak, semmiféle konkrét indikátor nem kap egyedi, többit kizáró jelentőséget. Innentől nehéz lesz okosnak lenni, azzal kapcsolatban, hogy mit tesz a Fed. Valószínűleg teljesen adatfüggő lesz: éppúgy, mint bárki más piaci megfigyelő, a gazdaság teljesítményét fogja nézni, és ha az USA erősebb lesz akkor hamarabb lesz kamatemelés, ha gyengébb, akkor később. Marad tehát a spekulálás az amerikai gazdaság erejét illetően, ez fogja meghatározni ugyanis a kamatpályát. Ha tippelnem kell (nyilván ezt piaci szereplőként nem kerülhetem el), akkor azt mondanám, hogy a gazdaság erősebb lesz a vártnál, és hamarabb lesz kamatemelés, akár már 2014 végén.

Forint: nem jó hír az amerikai kamatvárakozások megugrása a feltörekvő világnak, így nekünk sem, de úgy látom, hogy a mágikus 315-ös zónán nem akarja az MNB (legalábbis a választások előtt!) átengedni a forintot, úgyhogy lehet, hogy égetni kell a cél érdekében egy kicsit a devizatartalékból (vagy nem is olyan kicsit, majd április elején kiderül mennyit kellett). A választások után meg ha változatlan a környezet, akkor mehet a forint útjára, amerre tetszik neki. Addig tartani kell a frontot bármi áron, egy lépést se hátra (en.wikipedia.org)

Részvénypiacok: A nullkamat és gazdasági növekedés együttese a legjobb, ami egy részvénypiaccal történhet, az elmúlt évek nagy menetelése ennek köszönhető. nagy kérdés, hogy az alacsony kamatokban lesz-e rövid távon változás. Úgy tűnik nem, a Fed szép lassú lépésekben halad, így folytatódhat a jelenlegi trend.

Devizák: a nagy csinnadratta ellenére a dollár nagyon gyenge – különösen az euróval szemben. A nagy folyó fizetési mérleg hiány folyamatosan dolgozik…

Árupiacok: a soft-commodity szegmens sokat emelkedett (lásd: bigcharts.marketwatch.com), az inflációt elmúlt 1-2 évben alaposan leszorító élelmiszerár-csökkenés megállni látszik. Mivel a monetáris politikai inflatórikus , az árupiacok oldaláról pedig a jövőben az eddigivel szemben inkább inflációs mint deflációs nyomás jöhet, nem lenne meglepő a vártnál magasabb infláció már 2014 második félévétől.

 

www.zsiday.hu