A fejlett országok jegybankjainak problémája: a stabilitás instabilitása

Jelenleg teljes a nyugalom a pénz és tőkepiacokon. Ezt a nyugalmat a korona vírus is csak néhány napra tudta megzavarni. Aztán a félelmek enyhülésével a fejlett világ tőzsdéi ismét új abszolút csúcsokat döntenek szinte nap, mint nap. Jogosan merül fel a kérdés, hogy minek köszönhető ez a nagy nyugalom.

Véleményem szerint a válasz abban keresendő, hogy a piaci szereplők bíznak a jegybankokban. Úgy vélik, hogy bármi is történjen, a jegybankok megmenthetik a piacokat egy nagyobb összeomlástól, és ez a hit továbbra is életben tartja a bikákat. Azonban érdekes módon a jegybankok is nagymértékben függenek a tőkepiaci szereplőktől, és a fogyasztóktól, illetve azok viselkedésétől. A „stabilitási / instabilitási paradoxon” feltételezi, hogy minden piaci szereplő ésszerű, és ez racionalitás viselkedést mutat, aminek köszönhetően elkerülhető egy nagyobb összeomlás. Más szavakkal, minden játékos ésszerűen jár, és senki sem nyomja meg a „nagy piros gombot”.

A fejlett országok jegybankjai a kamatlábak leszorításával, és a pénzügyi rendszer túlzott likviditással történő elárasztásával sokat tettek azért, hogy a makrogazdasági mutatók helyreálljanak. Jelenleg a legnagyobb kockázat e mutatók romlása lehet, hiszen a múltban ilyen állapot nem maradhatott fent sokáig. Vizsgáljunk meg néhány példát.

1, Feszes a fejlett országok munkaerőpiaca, azonban nincs inflációs nyomás a gazdaságokban, így nem kényszerülnek gyors monetáris szigorításra.

Forrás: oecd.org 

2, Az alacsony hitelkamatoknak köszönhetően nőtt a tőkeáttételből finanszírozott részvényvásárlások száma. Amíg nem emelkednek a kamatok, addig a margin debt növekedése támogatja a részvénypiacok szárnyalását (akárcsak a saját részvény-visszavásárlások).

Forrás: realinvestmentadvice.com 

3, Amíg nulla és negatív a betéti/kötvény kamatszint, addig a részvényvásárlások élveznek előnyt továbbra is a befektetési palettán.

4, A vállalati hitelkiáramlás töretlen.

Forrás: realinvestmentadvice.com  

5, Továbbá töretlen a fogyasztói bizalom is.

Forrás: seekingalpha.com

6, A fogyasztói kiadások masszívan nőnek.

United States Consumer Spending

Forrás: tradingeconomics.com

Azonban addig, amíg a fejlett országok jegybankjai ilyen laza monetáris politikát folytatnak, és elkötelezettséget mutatnak a jelenleg tíz éve tartó növekedési ciklus fenntartására, és a törekvéseiket a gazdasági élet szereplői elhiszik, a jelenlegi status quo fenn tud maradni. A fejlett gazdáságok tovább bővülhetnek, és a tőzsdék tovább menetelhetnek fölfelé.