A font az új svájci frank, avagy a turáni devizaátok

Déjà vu, mintha újra a 2010-es évek elején járnánk. Akkor azt kérdezgette ismerős és ismeretlen, hogy mi lesz a svájci frankkal. Most azt, hogy mi lesz a fonttal. A szobafestő, akinek a lánya még 400 forintos font mellett szerződött Angliába. A fizetését fontban kapó autóvezető, miközben a  mentőkre vártunk, azután hogy néhány perccel korábban az aszfaltra borított kerékpárostul. Nemzetet egybe forrasztó devizapiaci kínok.

Persze a jelenségben az is szerepet játszik, hogy az ember akkor kezd forint-árfolyamról beszélni, ha az fájni kezd – amíg egyre többet ért a font, senki nem panaszkodott. Azonban érdekes, hogy mintha ezek a széles rétegben űzött deviza tőzsdézések folyton a rossz irányba mennének. Még ha egészen más kategória is a lakás törlesztőrészletének duplázása és a budapestinél tízszer nagyobb londoni bér nyolcszorosra csökkenése, azért érdekes lehet összehasonlítani a két „trade”-et hosszabb távon.
A devizahitelek a svájci frank beshortolását jelentették a forinttal szemben, nekik az fájt, amikor – miután az óriási shortállomány kiépült – a frank erősödni kezdett. Most, amikor gyengül a frank (ami automatikusan csökkentené a hitelállományt), már nincs frank shortállomány a lakosságnál. Persze a frank hitelesek a 2014-es, 256,5 forintos kötelező átváltási árfolyammal jelenleg még mindig jobban jártak (most 268), de az euróhitelesek már örülnének, ha még meglenne a hitelük (309 Ft-os átváltás vs. 305,5 jelenleg).

Svájci frank/forint árfolyam, Forrás: Reuter

Svájci frank/forint árfolyam, Forrás: Reuter

Határozottan jobb helyzetben van (az anyagi bőségből a hazautalásokon keresztül szintén részesülő, itthon élő rokonokkal együtt) az a 300-500 ezer magyar, aki a font árfolyamának gyengülését nézi sajnálkozva. Mégis, nehéz nem észrevenni, hogy miután (?) a lakosság a mobilis munkaerő exportálásával felvette a font longpozíciót, az drasztikus gyengülésnek indult.

Angol font/forint árfolyam, Forrás: Reuters

Angol font/forint árfolyam, Forrás: Reuters

Sajnos nem érzem fölöslegesnek megemlíteni azt a nyilvánvaló tényt, hogy a kedvezőtlen árfolyam-mozgások mögé felelőst, „irányítót” keresni nagy butaság lenne. A devizahitelesek esetén a globális világválság és az ennek nyomán globális menedékké váló, így folyamatosan erősödő frank okozta a fájdalmat, a fontnál pedig leginkább a világszerte erősödő populizmus által életre keltett Brexit az, ami okolható. De ezzel az erővel a jelenleg az Egyesült Államokban tomboló hurrikánok mögé is kereshetnénk felelősöket.