A GALAXIS ŐRZŐI

Azt mondja a jegybankelnök, hogy: „Mi leszünk a stabilizátorok, az őrzők, megóvjuk az országot a külső és belső támadásoktól.”

Úgy látom a fenti cikkből is, hogy nem egyértelmű, hogy ez mire utal, pedig szerintem teljesen az. Az 1990-es, 2000-es évek jegybanki gyakorlatának vége. A csak a kamatszinttel/inflációval foglalkozó jegybank nem létezik többé és nem csak itthon, hanem világszerte sem. A jegybankok – a kormányzatok kinyújtott kezeként, azokkal kooperálva és azoktól egyre kevésbé függetlenül – aktívan részt vesznek a gazdaságpolitika kialakításában. Akit érdekel, ez hogy néz ki, az tanulmányozhatja az 1950-es, 1960-as évek amerikai jegybanki működését, de az MNB utalásai is elég egyértelműek: a jegybanknak világos céljai vannak azzal kapcsolatban, hogy mekkora GDP-növekedés, mekkora beruházási ráta, mekkora hitelbővülés a kívánatos, mekkora legyen a banki kamatmarzs, profitabilitás és kockázatvállalás. Amennyiben ezek a változók nem felelnek meg az MNB céljainak, akkor lépni fognak. Ha nem hiteleznek a bankok, akkor kitalálják az NHP-t, de ha (szerintük) túl sok lesz a hitelezés, akkor meg valami mást ötlenek ki majd, hogy ezt visszafogják. A banki kamatmarzsokat az MNB alacsonyan fogja tartani, egyrészt az állami bankok (takarékok, MKB, Budapest) másrészt ha kell szabályozások segítségével. Úgy vélem, hogy nagyon naivnak kell lennie annak a bankvezetőnek, aki azt gondolja, hogy visszatérhetünk a 2000-es évek elejének gyengén szabályozott piacához és annak a korszaknak a nyereségességéhez. Az MNB mindenbe bele fog szólni: ha kell maximum és minimum kamatokat szab meg á lá Regulation Q.

Sőt, a jegybank aktívan beavatkozhat a devizapiacon bármely irányba, az állampapírpiacon felléphet szereplőként, ha nem tetszenek neki a makrofolyamatok. Meg is fogja tenni, ha úgy érzi, szükséges.

Mi lesz ennek az eredménye? A bankok számára az, hogy profitabilitásuk alacsony lesz, 7-10% közötti ROE-nél magasabb elérése nehéz lesz, illetve az, hogy sokkal jobban meg lesz kötve a kezük. A lakosság és vállalatok számára az, hogy a jegybank fogja helyettük eldönteni, hogy mekkora hitelállomány-bővülés a kívánatos, és így időnként meglepően könnyű, máskor meglepően nehéz hitelfelvételi lehetőségekkel találkozhatnak az üzleti ciklus változása során. A galaxis őrzői a monetáris változók minden rezdülését figyelni fogják, és ha bármi nem tetszik nekik, beavatkoznak. Szabályozással, nyomásgyakorlással, rendeletekkel, törvényekkel, sőt ha kell, alkotmánymódosítással is.

Forrás: www.zsiday.hu