A gazdagokért módosítják a Ptk.-t

A magyar vagyonosok most kezdenek rájönni, hogy nem halhatatlanok – állította egy privátbankár. Ez lehet a magyarázata annak, hogy a kormány olyan törvénymódosításba kezdett, ami megkönnyítené az utódok számára a vagyon „átmentését”. Mintha a velük foglalkozó szakemberek mégsem lennének boldogok.

Miért ilyen rosszkedvű itt mindenki – kérdezte a svájci UBS egyik munkatársa a III. Magyarországi Privátbankári konferencián, amelyen a Blochamps tanácsadó cégnek már harmadszor sikerült összehoznia a szakmát. A megjelentek nem túl meggyőzően bizonygatták, hogy szó sincs rosszkedvről. A résztvevők száma és az izgalmas témák is felülmúlták az eddigieket. A hangulat azonban minden volt csak derűs nem. Aligha véletlenül. Bármilyen jövőképhez elengedhetetlen lenne a kiszámíthatóság – bukott ki többekből is.

Az átlagembereket különösebben nyilván nem izgatja, hogy a különlegesen sok pénzzel rendelkezőket kiszolgálók nevetnek vagy sírnak, vagy éppen (ami a legrosszabb) reménytelenül bámulnak maguk elé. Pedig ennek a szegmensnek a „közérzete” sokat jelez az ország jelenlegi és várható helyzetéből.

A világban 30 évig lesz negatív a reálhozam (vagyis a befektetett pénz gyarapodása nem éri el a fogyasztói árak emelkedésének ütemét sem) – mondta az Allianz igazgatója, Ocsenás Zoltán. Mint hozzátette: Magyarország ebből a szempontból most még jó helyzetben van. A válság hatására viszont – tesszük mi hozzá –, nem a hozam, hanem a biztonság vált a legfontosabbá. A gyorsan változó itteni szabályozói környezet pedig éppen ezt rombolta alaposan le. Magyarország mindig is adóparadicsom volt, csak senki sem hisz benne – jegyezte meg a Concorde Alapkezelő vezérigazgatója.

Baki Zoltán, a Gutmann igazgatósági tagja elmondta: Ausztriában, de más országokban is a kelet-európai friss pénzek hoznak a privát banki (pb) üzletágban növekedést. De mint hozzátette: tőkevonzó képességben Prága, Varsó, de még Isztambul is előrébb tart, mint mi. Ezt a versenyt mi már rég elvesztettük, Magyarország vagy visszaintegrálódik, vagy elfogadja, hogy áll hozzá Európa. A Concorde Alapkezelő az idén elindítja pb-szolgáltatását Romániában, de – derült ki Bilibók Botond vezérigazgató szavaiból – azzal számolnak, hogy ügyfélként a nagyon vagyonos ottani magyarok jöhetnek szóba. Más nem.

Az egyik kerekasztal-beszélgetés során külön foglalkoztak azzal, hogy a generációkon átívelő vagyontervezés, -kezelés lehet-e sikeres Magyarországon. Bilibók szerint a történelmünk elmúlt ezer évét (valaki megjegyezte, hogy ötszázat is elég) áttekintve valószínűtlen, hogy bármikor lenne itt ilyen. Az offshore cégalapítási és cégüzemeltetési szolgáltatások piacának egyik vezető európai szereplője, a Crystal WorldWide (CEWW) ügyvezető igazgatója, Rybaltovszki Péter vitába szállt vele. Ő úgy véli, ezt a kulturális terhet egyszer le kell rakni.

A fő szempont az adófizetés kivédése

A Polgári törvénykönyv (Ptk.) tervezett változtatása Rybaltovszki szerint megnyithatja a távlati gondolkodás lehetőségét, bár még számos pont tisztázatlan. Baki is hangsúlyozta, hogy családi vagyonok hosszú távú kezelésének eddig nem volt se jogi, se intézményi, se emberi háttere. Mint a beszélgetésből kiderült: utóbbi még most is hibádzik. Ahogy a Gutmann szakembere fogalmazott: ez a réteg eddig azt hitte, halhatatlan. Most kezdenek csak gondolni a gyermekekre, unokákra. Azt többen is nyomatékosították: a gazdagokat leginkább az érdekli, hogy a vagyonok továbbadását hogyan úszhatják meg egyetlen fillér adó megfizetése nélkül.

Éppen ezért nem tartjuk véletlennek, hogy a kormány éppen most kezdeményez olyan jogi változást, amely lehetővé tenné a tényleges tulajdonlás és a vagyonkezelés elkülönülését. Az eddig több intézkedésből is világossá vált, hogy a kabinet a gazdagok további helyzetbe hozásában hisz. Éppen ezért volt meglehetősen lehangoló látni a velük kapcsolatban álló szakemberek letargiáját.

Forrás: Azénpénzem.hu – 2012. július 20.