A Goldilocks konszenzus

A cím nem valami James Bond film címe, vagy a Bourne rejtély folytatása, hanem a jelenlegi tőkepiaci hangulatot hivatott leírni.  A gazdaság akkor van Goldilocks” állapotban (https://en.wikipedia.org/wiki/The_Story_of_the_Three_Bears), amikor sem inflációs, sem deflációs veszély nincs, sem nem túl lassú, sem nem túl gyors a növekedés. A jövő évre vonatkozó előrejelzéseket tekintve eléggé egyértelmû konszenzus van a befektetők között. Ez azért érdekes, mert a nagy mozgás mindig abból tud lenni, ha a konszenzus téved.

A befektetők és elemzők jelenlegi előrejelzései szerint a fejlett világ – elsősorban az USA – pont ebben a Goldilocks nyerőmezőben” tartózkodik. Az várakozások szerint az amerikai jegybank bár lassan befejezi a pénznyomtatást, ám kamatot emelni még nagyon sokáig nem fog; a gazdaság stabilan nő, de annyira nem, hogy az felvetné az infláció, s a velejáró kamatemelés rémét. Ez a lehető legjobb környezet a részvényeknek, mert az alternatív kamatok nullán vannak, tehát a részvények vonzók, a gazdaság nő, a profitok nőnek, és szinte minden befektetési eszköz ára emelkedik. Ez zajlik most.

Könnyen lehet, hogy valóban ez történik jövőre, de mi van ha a konszenzus téved? Akkor bizony nagy koppanás lesz. Mi vezethet a tévedéshez?

1. Lassulás-defláció. Ebben nem hiszek, de ez is egy lehetőség, amire kevesen számítanak. Valamilyen ok miatt megbicsaklik a növekedés, a defláció réme felbukkan, a profitnövekedés megáll. Ebben az esetben az amerikai és német állampapírok valószínűleg nagyon jól teljesítenének, a tőzsdék nagyot eshetnének.

2. Ebben a meglepetésben tudok hinni: a vártnál erősebb növekedés és a váratlanul ismét felbukkanó infláció. Tudjuk, hogy (legalábbis az USA-ban) nagyon magasak a proftráták, a fellendülésből a tőke sokkal jobban profitált, mint a dolgozók, ám a szakképzett munkások fogyóban vannak. Ha ez a forgatókönyv valósul meg, akkor a gyors növekedés mellett gyorsan esik a munkanélküliség, béremelkedések lesznek, ami növeli a fogyasztást, ami tovább gyorsítja a gazdaságot, aminek hatására a bankok a sok új, jegybankok által megteremtett pénzt elkezdik kihitelezni, és máris meglepően magas inflációval találhatjuk magunkat szembe. Erre a FED-nek szinte biztos, hogy kamatemeléssel kellene válaszolnia. Ebben a szcenárióban a kötvények és részvények árfolyama is sokat eshet.

Nem tudom, hogy lesz-e meglepetés, de az jól látszik, hogy akár ismételt erős lassulás jön, akár hirtelen meglepetésszerű infláció, arra a piacok nincsenek felkészülve. Amíg a jelenlegi Goldilocks szcenárió tart, addig folyhat tovább az örömködés, de ha bármelyik fenti kettő kezd kibontakozni látszani, akkor nagy mozgások jöhetnek.

(Az már csak zárójeles, hogy valószínűleg egyik meglepetés sem lenne jó Magyarországnak és a magyar eszközöknek, mert az első esetben a kockázati prémiumok megugrása miatt drágulna a finanszírozásunk, és gyengülne valószínűleg a forint, a második esetben pedig az amerikai kamatemelések miatt kellene nekünk is kamatot emelni, vagy végignézni a forint gyengülését. Tehát addig jó míg Kádár él tart a Goldilocks. )

Forrás: zsiday.hu