A görög protektorátus

Európának és az IMF-nek végre sikerült elvi szinten megállapodni a görögökkel kapcsolatos teendőkről, habár mint a dokumentumból kiderül, még mindig maradtak nyitott kérdések, és a végső megállapodás is csak később kerülhet aláírásra:
https://www.eurozone.europa.eu/media/854890/eurogroup_statement_greece_27_november_2012.pdf

The Eurogroup expects to be in a position to formally decide on the disbursement by 13 December,subject to the completion of these national procedures and following a review of the outcome of a possible debt buy-back operation by Greece.”.

Megállapodás tehát még nincs, de megállapodtak, hogy majd megállapodnak. Már ez is nagy eredmény. A görögök hatalmas engedményeket kaptak, amelyek a dokumentumban fel vannak sorolva, s nagyjából az a lista, amiről korább szó volt: az ECB görög kötvényeken elért profitjának részleges átengedése; a hitelek megnyújtása és kamatszintjük jelentős csökkentése, az EFSF által nyújtott hitelekre pedig 10 évig nem kell kamatot fizetni! Ezek eredményeképpen a görögöknek hiába van hatalmas adóssága, olyan alacsony az effektív kamatszint, amit fizetniük kell (2% vagy az alatt), hogy az viszonylag könnyen” kitermelhető, nagyjából a GDP 3%-a körül van az éves kamatfizetésük – miközben pl. a GDP-arányosan feleakkora adóssággal rendelkező Magyarország a GDP 4%-át költi kamatkiadásokra. Ha mi is ilyen olcsón kapnánk hitelt, akkor nem lenne költségvetési hiányunk.

A görögök tehát nagyon-nagyon olcsó finanszírozást kapnak a következő évekre, ennek azonban ára van. A támogatások, és újabb kifizetések feltételekhez kötöttek. Az EU gyakorlatilag a nyakukra ül, és pénzügyi értelemben vett függetlenségüket elveszítették: ha nem teljesítik ígéreteiket, akkor azonnal megvonják tőlük az engedményeket, és akkor mehetnek a levesbe. A görögöknek ráadásul létre kell hozniuk egy elkülönített számlát, ahová befizetik a költségvetés tervezett elsődleges többletét, a terven felüli elsődleges többlet 30%-át, és a privatizációs bevételeiket, és ehhez nem is férnek hozzá, mert ez automatikusan és azonnal adósságcsökkentésre megy el. Gyakorlatilag kaptak egy csődgondnokot, ugyanaz a helyzet, mint amikor a bank egy rossz adósnál átütemezéssel és kamatcsökkentéssel él, de cserébe onnantól fogva az utolsó centig ellenőrzi a delikvens költekezéseit – ha jól emlékszem Vakmajom kolléga írt valami hasonlóról Szentendre városa esetén.

A görögök engedélyt kaptak a még magánkézben lévő adósságuk visszavásárlására, de mivel a dokumentum szerint az árak nem lehetnek nagyobbak, mint a múlt pénteki záróárak, így nem valószínű, hogy sok lelkes résztvevő lesz a felajánlásra: ki adná oda 25-30%-os árfolyamon a kötvényét, amikor épp most tűnik úgy, hogy a görögök tartósan is fizetőképesek lehetnek? Talán csak a görög bankok, akiket esetleg rábeszélnek” erre, de az sokat nem ér, mert amit a görög állam megnyer azt elveszítik a bankok, s őket meg ki más tőkésítené fel, mint a görög állam maga? Zérusösszegű játék. Ebből tehát nagy hozam nem lesz. Összességében tehát ugyanazt gondolom, mint pár napja: a görögök megkapták az esélyt, és ha hajlandóak végigmenni az úton, akkor fény lehet az alagút végén, de ha bármikor félrelépnek, akkor game over”. Egy biztos: ilyen olcsó finanszírozása a világon nem sok országnak van, mint most Görögországnak. Ha ezzel nem tudnak élni, akkor tényleg csak a drachma lehet a kiút…

Forrás: zsiday.hu