jan.
25
2016

A halálcsillag elmélet margójára

A Bowie kötvények után Nyugdíjas kollegám tőkepiaci halálcsillag elméletét szeretném nagyító alá venni. Az elmélet lényege, hogy a piacokon léteznek olyan, valami miatt esztétikailag vonzó árak, amelyek a piaci szereplőket magukhoz szívják. Pont, mint a Halálcsillag vonósugara a Millenium Falcont a Star Wars eposz IV. fejezetében, (magyarul) a Csillagok háborújában.

Az elmélettel semmi bajom, csak az elnevezésével. Ugyanis ez így a Halálcsillagot gyakorlatilag megfelelteti a vonósugárnak. Azt a 160 kilométer átmérőjű, közel kétmillió fős személyzettel rendelkező mesterséges holdat, amelynek funkciói magában foglalták Palpatine császár terrorjának kiterjesztését az egész Galaktikus Birodalomra, vagy egy olyan szuperlézert, amely másodpercek alatt párologtatta el a békés Alderaan bolygót. Mint látszik, ezekhez képest a vonósugár olyan bagatell funkciója az űrállomásnak, mint mondjuk az összetolható falakkal rendelkező szemétpréselő.

Úgyhogy ezúttal javaslom a halálcsillag elmélet átnevezését vonósugár elméletre, a Halálcsillag kifejezést pedig tartsuk fenn, mondjuk, a Fednek arra az időre, amikor majd egyszer retrospektíve kiderül, mekkora kárt is okoztak valójában a jegybanki QE-k.