A hazai részvényekben is nagy tere lehet az emelkedésnek

Érdemes most óvatosabbnak lenni a kockázatvállalással, régóta nem volt érdemi korrekció a világ részvénypiacain. Eközben próbálni kell megtalálni azon eszközöket, amelyek árazását még nem torzította el az alacsony kamatszint és ahol még nem túlzottan optimisták a szereplők a jövővel kapcsolatban. Mi ilyennek látjuk a közép-európai részvényeket, mondta Cser Tamás, a Concorde Részvény Alap portfóliókezelője.

Cser Tamás: A globálisan alkalmazott alacsony kamatpolitikának köszönhetően a kockázatos eszközök árazottsága egyre magasabbá vált az elmúlt években. Ezen környezet mind nagyobb kockázatvállalásra készteti a befektetőket, miközben az egyre veszélyesebb. Szerintünk érdemes most óvatosabbnak lenni a kockázatvállalással, régóta nem volt érdemi korrekció a világ részvénypiacain. Eközben próbálni kell megtalálni azon eszközöket, amelyek árazását még nem torzította el az alacsony kamatszint és ahol még nem túlzottan optimisták a szereplők a jövővel kapcsolatban. Mi ilyennek látjuk a közép-európai részvényeket.

Van még tere a részvénypiacok további emelkedésének?

Cs. T.: Az emelkedés fő hajtóereje a nulla kamat politika. Amennyiben épp nem rettegnek a befektetők a gazdasági kilábalás megakadásától, akkor kénytelenek fokozatosan növelni a kockázatos elemek arányát portfóliójukban, különben garantáltan nem érhetnek el reálhozamot. Véleményünk szerint ezen alacsony hozamkörnyezet a közel jövőben még nem fog megváltozni a túl magas adósságszint miatt a világgazdaságban. A világ legfőbb részvénypiacát, az amerikait mi inkább túlértékeltnek látjuk, de buborékárazásról még nem beszélhetünk, és nem lehet kizárni annak kialakulását tartósan alacsony kamatok mellett. A régiós részvénypiacok esetén buborék kialakulása nélkül is nagy tere lehet az emelkedésnek a gazdasági növekedés beindulásának köszönhetően.

Ön szerint melyik szektorokban érdemes már short lehetőségeket keresni?

Cs. T.: Mi olyan szektorokban szoktunk short lehetőségeket keresni, ahol a társaságok múltja jól néz ki, szép növekedésen vannak túl a vállalatok, ennek folytatását vetítik előre az elemzők/befektetők, miközben a mögöttes gazdasági pálya nem fenntartható. Ilyennek látjuk például az ausztrál bankszektort, mert ezen gazdaság jelentős mértékben függ a nyersanyagpiacoktól, amely valószínűleg túl van a nagy felfutásán, a jövőbeni kínai kereslet bizonytalan, közben az ausztrál lakásárak rengeteget emelkedtek, ennek visszafordulása pedig súlyos következményekkel járhat a bankszektor számára. De a Concorde Részvény Alap nem shortolhat, így nincs erre játszó pozíciója.

Vannak olyan részvénypiacok a régiónkban, amelyet preferálnak vagy országtól függetlenül egyedi sztorikban hisznek?

Cs. T.: Az egész közép-európai régiót alapvetően vonzó befektetési területnek látjuk, mert az elmúlt hat év gazdaságkiigazítása jelentősen rányomta a bélyegét a gazdasági növekedésre, így beszűkültek a profitmarginok és alacsonyak a várakozások. Az elmúlt hónapokban osztrák és román vállalatok esetében növeltük leginkább az Alap kitettségét, de szinte minden régiós országban vannak érdekes egyedi befektetési lehetőségek.

A magyar részvénypiacon látnak jó lehetőségeket? A magyar állampapírok iránt jelentős a befektetői érdeklődés, a részvények iránt egyelőre nem. Ön szerint mikor lesznek nyitottabbak a befektetők a hazai részvények iránt?

Cs. T.: A magyar részvénypiac alacsony értékeltségen forog a ciklikusan nyomott gazdasági helyzetnek és a különadóknak köszönhetően. Ha tartósnak bizonyul a most zajló gazdasági fellendülés, akkor komoly tere lehet az emelkedésnek. Az alacsony kamatszint láthatóan elgondolkoztatja a befektetőket, jelentős kiáramlás indult meg a betétekből. Ugyanakkor a magyar megtakarító hagyományosan kockázatkerülő, így jelentős részvényvételekre nem számítunk ebből a szektorból. Az amerikai tőzsde esetében is négy jó év kellett ahhoz, hogy komoly lakossági beáramlás induljon meg. Ettől mi még messze vagyunk.

Forrás: Portfolio.hu – 2014. május 23.