A jegybankok mennek a lecsóba?

Jegybanki befolyás ciklusainak változása – túl a csúcson (1. rész)

Természetesen nem, de 2016-ra szinte determinisztikussá erősödött gazdaságbefolyásolási képességük a jövőben érezhetően csökkeni fog.

Tegyük fel, hogy Trump beváltja kereskedelmi korlátozási fenyegetéseit ígéreteit. Gondoljuk át, hogyan hat ez a monetáris politikára!

A különböző országok jegybankjainak monetáris politikájának nagyon sokszor kimondott, néha ki nem mondott célja a kamatok változtatásával a nemzeti deviza árfolyamának, ezen keresztül az adott ország exportképességének befolyásolása. Ha a japán jen erősödni kezd, mindannyian tudjuk, hogy a jegybank döntéshozói kényelmetlenül fészkelődni kezdenek, de a svájci, a svéd vagy a dán kamat sem az ingatlanpiacok élénkítésének szándéka miatt negatív. A kínai jüan gyengítése is a lassuló növekedést hivatott ellensúlyozni.

A kereskedelmi korlátozások kiszámíthatatlan világában azonban egy gazdaság exportképességét nagyobb mértékben befolyásolhatja egy hirtelen kivetett vám, mint a devizaárfolyam mérsékelt változása.

Mi következik ebből?

Egy kereskedelmi korlátozásokkal teli világban a monetáris politika közvetlen vagy közvetett árfolyampolitikájának gazdaságbefolyásoló hatása lényegesen csökken. A jegybankok szerepét ezen a területen a kormányok kereskedelempolitikai tárgyalásai veszik át.