A jó defláció

Úgy tűnik a piacok eléggé be vannak ijedve Európa miatt. Esik az euró, esnek a német kötvényhozamok, gyengülnek az EU-periféria devizái (PLN, HUF), és naponta veri valaki az asztalt, hogy mostmáraztánvégre tényleg csináljon valamit az ECB. Szerintem ez mind túlzás.

Kétségtelen tény, hogy Európa magának köszönheti a bajt, válságkezelésből 2-es alát érdemelnek: széthúzó politikusok, késlekedő, a válságba még kamatot emelő jegybank (kétszer is!!!! 2008 és 2011, hihetetlen), stb. Mára azonban a félelmek eltúlzottá váltak. Egyrészt nincs is széleskörû defláció. Nyáron az EU-s szolgáltatás infláció 1,3% volt, most mennyi is? 1,2%. Nabummneki. Az energia/élelmiszerárak nélküli infláció 0,8% volt fél éve, most meg 0,7%.

A rossz defláció az, amikor a kereslethiányos gazdaságban senki nem tud árat emelni, aztán bért sem, és egy lefelé tartó spirál alakul ki, ahogyan az adósságszolgálat is egyre nehezebb. Európában nem ez a helyzet (illetve kisebb részben igen, de nem ez a lényeg), hanem az, hogy az energiaárak esése leviszi az árindexet negatív tartományba. De ez jó hír! Az európai bérek 1-1,5%-kal nőnek, tehát a negatív árindex azt jelenti, hogy 1,5-2%-os REÁLnövekedés van a bérekben. Az olajárak esésével valójában egy csomó pénz marad a fogyasztók zsebében, amit el is fognak költeni. Ráadásul az euró is sokat gyengült, ami élénkíti az exportot, plusz ha még ez nem lenne elég, akkor az ECB is befejezte tavaly ősszel a bankok vegzálását, így mostmár nyugodtan tudnak hitelezni. Ez a három tényező véleményem szerint idén kimozdítja Európát a holtpontról, és fokozatosan gyorsuló növekedést generál., ami – mint a növekedés általában – a defláció ellen hat Így végeredményben az olajáresés nem is deflációs, hanem inflációs hatással jár a lakossági fogyasztás és gazdasági növekedés fölpörgetése révén!

Azt gondolom, hogy az ECB-nek semmit sem kell tennie, akkor is jó lesz Európa idei éve, de ha még õk is elõhúznak egy kisebb atombombát a zsebükbõl, az biztos nem fog ártani. Egyébként a német 10-éves kötvények hozamszintje, 0,46% szerintem teljes aberráció amely az eurózóna totális széthullását és/vagy abszolút japanizációt áraz. Ha egy kicsit is jobb lesz a helyzet ennél, akkor nem marad itt a német kötvény, ha pedig az lesz, amire számítok, akkor nagyon komoly hozamugrás is lehet.

Kicsit úgy érzem hasonló a helyzet, mint 2003-ban, amikor a globális deflációs para, és 1%-ra vágott amerikai alapkamat miatt a japán 10-éves állampapír hozama egy év alatt 1,5-rõl 0,5%-ra esett. Azután kiderült, hogy nem volt megalapozott a félelem, és hirtelen ismét 1,5%-on találta magát…