A kapitány elhagyja a süllyedő Mercedest

„Dr. Z” alias Dieter Zetsche 2006 óta vezeti a Mercedest, pontosabban a Daimler AG igazgatóságának elnöke, és ezzel együtt ügyvezeti a Mercedes-Benz Cars-t. Igazi legenda. 23 éves korától dolgozik a cégnél, amivel párhuzamosan doktorált. 2000 és 2005 között a Chrysler-t húzta ki a gödörből, majd pedig leválasztotta azt a Daimler-ről. Ezután nagyjából ugyanezt megvalósította a Mercedes-szel is, amely több szempontból épp egy tartós lejtmeneten volt túl.

Forrás: daimler.com

Lett persze mindenféle „év embere” és legjobban kereső menedzser is. Idehaza pedig most leginkább azzal került a hírekbe, hogy rekord magas nyugdíjra számíthat 2019 májusától, amikor is távozik a cég éléről. Bizony, Dr. Z ugyanis lelép, 65 évesen. Elsők között hagyja el a süllyedő hajót. Hogy miért „süllyedő”? Ez a Daimler AG részvény árfolyama az elmúlt egy évben, mialatt a vállalat az értékének harmadát elveszítette:

Forrás: Reuters

A nagy öreg már nem tudna vagy nem akarna megküzdeni az új kihívásokkal? A távozása éppúgy lehet még jó hír is a vállalatnak, mint rossz. Minden az utódain (leginkább Ola Källenius-on) múlik majd. Mivel országunk legnagyobb ipari vállalatáról és exportőréről van szó, így reméljük, a történet népmesei fordulatot vesz majd.