A későn ébredés ára, a drágább számítógép

Tombol a második hullám, ami újra (önkéntes) karanténra kényszeríti az embereket, aki teheti ismét home office-ba vonul. A helyzet nemcsak a számok miatt rosszabb, hanem már az időjárás is elromlott. Korábbi cikkemben említettem, hogy a bezártság miatt beköszöntött az e-sport és a videójátékok aranykora, mégis rosszul járt, aki későn ébredt.

A piacgazdaság intézménye a válsághelyzetben is köszöni jól van, és működik. Ha valami iránt megugrik a kereslet, akkor felkúszik az ár is. A laptop és számítógép alkatrészekről azt kell tudni, hogy egy év alatt általában a még mindig gyors technológia fejlődés miatt sokat esik az áruk. Ezért akkor érdemes gépet venni, amikor tényleg szükség van rá, előre semmiképp. Ma mégis szinte minden esetben drágább ugyanaz a termék, mint tavaly, hiába fejlődött a technika.

A két vezető grafikus processzor (videókártya) gyártó közül az egyik (Nvidia), szeptemberben jelentette be az új, egyébként jelentős technológiai újításokat tartalmazó és sokkal jobb teljesítményű 3000-res szériáját. Ilyenkor a régi sorozatot még kedvezőbb áron lehet beszerezni, főleg ha nagy a technológiai különbség a régi és az új között. Most mégis napról napra feljebb kúszik a régi kártyák ára is.

 

A nagy technológia ugrás ellenére sem csökken a régi típusok ára.

Forrás: Nvidia Financial Analyst Presentation 2020 September

 

Az Nvidia új grafikus kártyái már a megjelenés napján elfogytak, a vásárlók (és a vásárló botok) percek alatt lerabolták a készletet. Ezeknek a kártyáknak a jelentős részét már duplaáron hirdetik a „szerencsések” az e-Bay-en, a fórumok pedig a csalódottságtól és a panaszoktól hangosak.

 

Forrás: Google

 

Nem véletlen, hogy az Nvidia ára a vírus ellenére is az egekben. A márciusi mélyponthoz képest triplázott a részvény. A cég az idei év második negyedévében a tavalyihoz képest 50 százalékkal magasabb bevételt ért el. A bruttó profit marzs pedig 60%-ról, 66 %-ra emelkedett. A vírus hatására megnövekedett online aktivitás, home office és videó játékok népszerűségének növekedése tehát jelentős profitban materializálódik.

A csúcsszezon pedig még csak most érkezik, ugyanis jön a karácsony. Az chipgyártók tehát örülhetnek, mi fogyasztók kevésbé, főleg hogy a magyar fogyasztók fájdalmát még a gyengélkedő forint is súlyosbítja. Pedig ha valamit, ezt előre lehetett látni, ugyanis tavasszal ugyanez a folyamat zajlott le. Nyáron rendeződött a helyzet, ahogy beköszöntött a több Balaton, kevesebb karantén korszak, tehát megvolt a lehetőség olcsóbban venni. De hát így jár az, aki későn ébred, köztük én is.