A kétéves amerikai

Súlyos összeurópai jogi bizonytalanságok veszik körül az eurózóna mentését szolgáló lépéseket, amelyek bármikor súlyos válságot okozhatnak megint. Az Európai Központi Bank volt irányító közgazdásza, a bank egyik ex-vezére, a Center for Financial Studies nevű pénzügyi agytröszt elnöke, Franciaország és Németország legmagasabb tudományos kitűntetéseinek birtokosa, Otmar Issing az alapblog.hu-nak adott interjúban jelzi, hogy a felszín alatt meghúzódó problémákat hazájában, Németországban is szőnyeg alá söprik a most zajló választási kampányban, s ebből is nagy bajok származhatnak a későbbiekben.

Azt láthatóan már kezdi elfogadni a világ, hogy az amerikai pénznyomtatás (aka QE) lassan véget ér, és még azt is, hogy idővel normalizálódik a kamatszint USA-ban – ha végre valóban talpraáll a gazdaság. Ugyanakkor egyre nagyobb kérdéssé válik, hogy mikor történhet meg ez a bizonyos normalizáció, mikor indulnak a kamatemelések? Láthatóan a piaci szereplők egyre korábbinak gondolják ezt az időpontot, ennek következtében ugorhattak meg a hosszabb állampapírok után immáron a rövidebbek hozamai. Úgy gondolom, hogy új fázis kezd kialakulni a normalizáció-sztoriban”. Eddig a majd lesz valamikor kamatemelés” fázis volt, ami feltolta a hosszú, 10-20-30 éves kötvények hozamát, most tart a nem is olyan soká lesz ez” fázis.

Ez azért lényeges, mert ha igaz, akkor a rövid oldali amerikai hozamok ugrásával jár, ami sok-sok eszközre fog kihatni, elsősorban a feltörekvő devizákra, ahol automatikusan azok vonzerejét csökkenti a carry” csökkenése révén, s ez további gyengülésükhöz vezethet. Szintén érdekes a dollár, számomra ezen belül is a dollár-jen. Itt az első fázis, amely 2013 elején zajlott az volt, hogy a japán nyomtatnak, mint az őrült”, tehát lazítanak. Most jöhet (talán) a második fázis, amikor az amerikai rövid oldali szigorítás hajthatja az árfolyamot.

Szintén érdekes, hogy a mostanában igen meredekké vált hozamgörbék világszerte laposodhatnak illetve irányváltásra, esetleg intervencióra kényszerülhetnek jegybankok, akár a magyar is (bár szerencsére az elmúlt évek böjtölése után a forint fundamentumai meglehetősen stabilak, de azért a ne feledjük, hogy még a legstabilabban álló szumós alól is ki lehet rántani a szőnyeget).

https://www.bloomberg.com/quote/USGG2YR:IND

https://www.bloomberg.com/quote/USGG2YR:IND/chart

Forrás: zsiday.hu