A K&H és a Concorde Alapkezelő jön jól ki a válságból

A válság és a magánnyugdíjpénztárak államosítása némileg átrendezte az erőviszonyokat a befektetési alapkezelők piacán, az OTP előnye számottevően mérséklődött. Az elmúlt öt év során a K&H és a Concorde Alapkezelő tudta leginkább javítani pozícióit.

Hatszázmilliárd forint feletti összeg fial az OTP Alapkezelő befektetési alapjaiban, ám ez alig 30 milliárd forintnyi növekmény az öt évvel ezelőtti szinthez képest. Eközben a piac második legnagyobb szereplője, a K&H több mint százmilliárddal hizlalta alapjait, s lemaradása az OTP-től már alig 50 milliárd forintos. A különbség csökkenése mögött a szereplők hatáskörén kívül eső tényezők is meghúzódnak: az OTP magánnyugdíjpénztára például nagy mennyiségű, az alapkezelő által kibocsátott befektetési jegyet tartott, márpedig ezek többségét az állam mostanra visszaváltotta, a K&H viszont jóval kisebb ilyen irányú kitettséggel rendelkezett, ezért kevésbé fájdalmasan érintette a magánnyugdíjpénztárak államosítása.

Pozícióin leginkább a Concorde Alapkezelő tudott javítani, öt éve még „csak” 80 milliárd forint fialt alapjaiban, mára portfóliói 160 milliárd közelébe híztak. Méretéhez képest sokat nőtt az Aegon és az MKB is, előbbi 52, utóbbi 44 milliárd forinttal hízott, a válság ellenére. Akadt azonban több olyan társaság is, amely alapjai zsugorodásával volt kénytelen szembesülni. Leginkább a Budapest Alapkezelő pozíciói romlottak, amelynek alapjai 70 milliárddal zsugorodtak, de több mint 50 milliárddal lett soványabb a CIB, illetve 47 milliárddal a Pioneer is. A K&H és az OTP esetében is igen jelentős súlyt képviselnek az alapcsaládban zászlóshajónak számító likviditási alapok, mindkét cégnél a pénz nagyjából fele ebben a konstrukcióban pihen.

Az alapkezelők eredménye többé-kevésbé illeszkedik a kezelt alapok méretéhez – bár természetesen más vagyonok kezeléséből is jutnak bevételhez a cégek. Az OTP, bár jelentősen zsugorodott, 3 milliárd forintos profitjával továbbra is a legtöbb hasznot hajtó cég a piacon, a K&H 2 milliárdos nyereségével ebből a szempontból is második.

Mezősi Tamás

Forrás: Napi Gazdaság – 2012. június 18.