A kis zsiványok!

Az amerikai SEC (U.S. Securities and Exchange Commission – az ottani értékpapír- és tőzsdefelügyelet) egyik fő küldetése a befektetők védelme, aminek megfelelően 04.10-én kiadták, majd 04.13-án hétfőn frissítették a Befektetői Figyelmeztetésüket (Investor Alert). A vonatkozó figyelmeztetésben felhívják a befektetők figyelmét azon cégekre, amelyek szerintük a “Coronavirus” (COVID-19) járvánnyal kapcsolatos csalásokat hajtanak végre.

Figyelmeztetésükben így írnak:

“A csalók gyakran arra törekszenek a bizonytalan időszakokban és a nemzeti szintű válságok során, hogy a befektetőket csalásokba vonják be. Rájátszanak a befektetők reményeire és félelmeire, kihasználják jótékonyságukat, próbálnak a zavarosban halászni a felbolydult és ellenőrizetlen hírekkel teli piacokon.
A SEC végrehajtási osztálya továbbra is a befektetők védelme érdekében végzi feladatát, és továbbra is teljes mértékben működőképes. Az ügynökség aktívan nyomon követi a COVID-19-cel kapcsolatos csalásokat, tiltott folyamatokat, valamint egyéb, az Egyesült Államok befektetőit sértő visszaéléseket, és a körülményeknek megfelelő módon alkalmazza a végrehajtási eszközöket.”

A bekezdés végén még külön felhívják a befektetők figyelmét arra, hogy a fentiek ellenére továbbra is maradjanak éberek, védjék magukat, és értesítsék a SEC-et, ha értékpapír-csalást gyanítanak.

Lássuk a konkrétumokat: a koronavírus / COVID-19 kapcsán a közelmúltban kibocsátott kereskedési felfüggesztések a következők:
(a Bizottság véleménye szerint a közérdek és a befektetők védelme megköveteli a felsorolt társaságok értékpapírjai kereskedésének felfüggesztését)

Ezek azok a cégek tehát, amelyek részvényeinek kereskedését felfüggesztette a SEC.

A listához fűzött kísérőszöveg:

“A SEC munkatársai aktívan kísérik figyelemmel a tőzsdei kereskedést, a SEC akár 10 napra felfüggesztheti bármely részvény kereskedelmét, ha úgy gondolja, hogy egy társasággal kapcsolatos információk pontatlanok vagy megbízhatatlanok. A kereskedés felfüggesztése miatt előfordulhat, hogy azok a befektetők, akiknek ezekben a társaságokban részvénytulajdona van, részvényeiket nem tudják eladni a kereskedés felfüggesztésének megszüntetéséig, vagy akár azt követően sem. A befektetőknek szem előtt kell tartaniuk ezt a lehetőséget, amikor arról döntenek, hogy megvásárolják-e egy társaság részvényeit.”

És akkor magukról a COVID-19 csalásokról, amelyeket rendszerint sajtóközleményekben, riportokban, saját honlapon hirdettek:

  • olyan tesztkészlet hirdetése, amely lehetővé teszik a beteg számára, hogy tesztmintát nyújtson be otthonról
  • “ígéretes” kezelésként reklámozták a cédruslevél-olajat
  • nagy mennyiségű gyorsteszt-készlet és védőeszköz rendelkezésre állásának hirdetése
  • különféle fontos diagnosztikai eszközök (pl. érintés nélküli hőmérő) 5 napon belüli szállításának ígérete,
  • új vírusellenes prevenciós termékvonal gyártásának és forgalmazásának ígérete
  • olyan fejlesztés ígérete, mely három-hat hónapon belül forgalomba hoz egy vírusellenes oltást
  • a fokozott médiafigyelem kihasználása arra alapozva, hogy hasonlít a cég neve egy N95 védőmaszkot gyártó cég nevére, egy másik esetben egy nagy sikerű szintén tőzsdei cég nevére
  • FDA által “jóváhagyott” otthoni tesztkészletek értékesítése

“Csak az ilyenkor szokásos.” – mondhatnánk, és ez így igaz is, de mint piaci szereplőknek jó látni, hogy a szervek végzik a dolgukat és elkapják a “kis zsiványokat”.