A kockázatokról kérdezze brókerét, elemzőjét!

2013 végén szinte az összes előrejelzés arról szólt, hogy 2014-ben minden szép lesz, aki megveszi a kockázatos eszközöket, az jól fog velük keresni. Egy felhő sincs a láthatáron – szóltak az előrejelzések. Ám amikor mindenki ennyire egy irányban áll, akkor azért érdemes gyanakodni. Úgy tűnik a piacok újra észrevették, hogy kockázatok márpedig vannak.

Lassulás jelei Kínában, forradalmi hangulat Ukrajnában, korrupciós botrány Törökországban, zavargások Thaiföldön, és egyéb apró, globális szinten annyira nem jelentős események oda vezettek, hogy a befektetők újragondolták a kockázat fogalmát és kezdenek rájönni, hogy viharfelhők bármikor feltűnhetnek, sőt akár több irányból is. Arra is rádöbbentek, hogy a fejlődő országokat nem véletlenül hívják így, itt történnek olyan “érdekes” dolgok, amelyek könnyen súlyos gazdasági és tőkepiaci folyamatokba torkollhatnak. Ha várt is bárki árfolyamesést, korrekciót 2014-ben, az szinte mind azt mondta, hogy talán majd a második-harmadik negyedévben lehet, ha kifut a Fed QE programja (tehát a kontratriánus előrejelzés: 2014 Q1-ben korrekció, utána megnyugvás)

Most hirtelen mindenki rájönni látszik, hogy a kockázatok korábban erősen alá lettek becsülve, és érdemes újragondolni őket. Ez zajlik most, és a korábbi hosszú időn át fennálló euforikus hangulatból az következne, hogy ez még jó pár hétig eltarthat. RISK OFF!

A leggyengébbek ezen belül is a feltörekvő devizák: kiderült (azok számára akik eddig nem tudták volna) hogy ezekben az országokban nem mindig a hideg fej, és józan értelem generálja a gazdaságpolitikai döntéseket, úgyhogy jó lesz velük vigyázni. Az elmúlt hónapokban mindenki csak egyre több kockázatot vállalt, de most eljött az ideje a menedékkeresésnek. Sebezhetőek a részvénypiacok, a kockázatos kötvények piaca is. Valószínűleg az fog a folyamatnak véget vetni ha

1) Kellően sok, mostanában kiépült spekulatív deviza/részvény/kötvény pozíció épült le ÉS

2) A feltörekvőknél lesz valamilyen gazdasági-politikai cselekvés

Az elsőhöz idő kell, a második valószínűleg politikusok leváltását és/vagy kamatemeléseket, szabályzók változását fogja jelenteni.

Mit jelent ez Magyarországnak? Azt, hogy az eddigi rendkívül alacsony és kedvező külső hozamkörnyezet és kockázatkeresés megszűnhet. Ha a forrásokért versengő egyéb országok megemelik kamataikat, akkor mi kevésbé leszünk vonzóak. Ez ellen – ahogy korábban is elmondtam – vagy úgy védekezünk, hogy mi is kamatot emelünk, vagy hagyjuk gyengülni a forintot (és lehet, hogy végül így is kamatot emelünk :)

Ilyenkor izgalmas jegybankárnak lenni!

Forrás: www.zsiday.hu