A következő flash-crash a vállalati kötvénypiacon lesz?

Bár az időm nagy részében elsősorban részvény befektetésekkel foglalkozom, mostanában azonban egyre jobban izgat a vállalati kötvénypiac. Hogy miért? Leginkább az alábbi ábra miatt!

corp_bond_liquidityAhogy az ábrán látható, az elmúlt öt évben a nulla kamatok politikája által kiéheztetve rengeteg befektető rakott be pénzt rosszabb minősítésű kötvény ETF-ekbe (tőzsdén forgó befektetési alapokba) a magasabb hozam reményében. Ezen kötvények likviditása azonban sokkal rosszabb, mint például az állampapíroké vagy a részvényeké. Eközben a banki szabályozás szigorodása és a 2008-as nagy válság veszteségei miatt az árjegyző bankok ma már sokkal kisebb saját kereskedési könyvet tartanak, mint korábban. Így ha beindul egy komolyabb tőkekiáramlási hullám a likvidnek vélt ETF-ekből, akkor egy ideig nem lesz természetes vevője ezen eszközöknek. A vételi oldal kiszáradása hirtelen eséshez, azaz flash-crashez vezethet.

Mindennek az aktualitását növeli, hogy nyár óta komoly romlás figyelhető meg a vállalati kötvénypiacon. Az alábbi ábra mutatja a dollárban kibocsátott, bóvli minősítésű vállalati kötvények piac által elvárt kamatfelárát, amely az elmúlt közel négy év csúcsán tartózkodik. A leeső kötvényárak (megemelkedő kamatfelárak) mögött alighanem a fejlődő piacokon kialakulóban lévő gazdasági válság és ehhez szorosan kötődve a nyersanyagárak összeesése áll, amely komoly csődhullámhoz vezethet az exportőr országokban (például Brazília, Dél-Afrika).

151002_US_HY_OAS

Forrás: Bloomberg

Az eladási hullám azonban nem csak a rossz besorolású, nyersanyagkapcsolt kötvények piacára szorítkozik. A következő ábrán az euróban kibocsátott, befektetési kategóriájú, hétköznapi fogyasztási javakat (consumer staples) előállító vállalatok kötvényeinek hozamfelára látható. Ebben a gazdaságilag stabilnak vélt szegmensben is jelentős a romlás, hároméves csúcs látható. A vállalati kötvénypiacot jellemző általános gyengeség rossz jel mind a világgazdasági növekedés, mind a részvénypiacok szempontjából.

151002_EU_IG_consstaples_OAS

Forrás: Bloomberg

Érdemes követni a vállalati kötvénypiacon az eseményeket, a folyamatos hozamemelkedés (kötvényár-esés) egy begyorsulás során könnyen pánikba csaphat át, ahol lehet, hogy kockázat–hozam szempontjából jobb vételi lehetőségek fognak kialakulni (ahogy az 2008 végén is történt), mint amilyenek a likvidebb részvénypiacon lesznek. Könnyen kiönthetik a fürdőkáddal együtt a gyereket is, miközben a jegybankok várhatóan még évekig alacsonyan fogják tartani a kamatokat, így a magas hozam továbbra is érték lesz azon vállalatok kötvényei esetében, amelyek nem kerülnek komoly pénzügyi nehézségbe!

MEGJEGYZÉS: a fenti gondolatmenet alapvetően nem jellemzi a magyar befektetési piacon népszerű vállalati kötvényeket (OTP, Mol). Ezek vásárlói döntően nem ETF-ek voltak, hanem magyar megtakarítók, fundamentumaikat pedig kevésbé érintik a feltörekvő piaci problémák.