feb.
10
2016

A közszféra karcsúsítás paradoxona

Az aktív dolgozókhoz hasonlítva elviselhetetlen terhet jelent az állami alkalmazottak hatalmas aránya, ezért radikálisan csökkenteni kell a közszférában dolgozók számát ­– mondta Lázár János.

Szembesülve az elbocsátandók irdatlan számával (nyilván ők a feleslegesek), a gyanútlan szemlélő azt gondolná, hogy a közszolgák napi 6-7 órában lógatják a lábukat a kormányhivatalokban és a laza életvitel miatt átlagos képviselőjük legalább 10 évet tagadhatna le életkorából.

Ezzel szemben az elmúlt években ügyintézési tortúráim során túlnyomóan még nálam is idegesebb, az idegösszeroppanás határán álló jegyzőkkel, földhivatali ügyintézőkkel vagy erdőfelügyelőkkel találkoztam. Egyáltalán nem úgy néztek ki, mint akik csak lébecolnak a munkahelyükön.

Hiába, a túlszabályozott állam és a szabályok állandó, notórius változtatása (legyen az elvi okokból vagy csak, hogy valakit éppen kedvezőbb vagy kedvezőtlenebb helyzetbe hozzanak) népes államigazgatási sereget követel meg. Akitől engedélyt kérünk, aki engedélyez, aki felügyel vagy éppen büntet, aki ezt behajtja és nyilvántartja, stb.

Egy dolog biztos: a közszolgák számának radikális csökkentése a magyar állampolgárok és vállalkozások bürokratikus terheinek csökkentése nélkül biztosan nem kivitelezhető.

A bürokráciacsökkentés ugyanakkor egyenlő a betartandó szabályok számának csökkentésével, ami egyben az állam szerepének karcsúsítását is jelenti.

Lázár szavaiból tehát akár azt a következtetést is levonhatnánk, hogy a magyar kormány végre belátta, a jövőben kisebb állam is elég. A KLIK mindenki által tapasztalt kudarca és mindenhatóságának minap bejelentett – és remélhetően megvalósuló – csökkentése is ezt a véleményt erősítheti.

Mielőtt azonban örvendezni kezdenénk, olvassuk el a további híreket: az állam tegnap éppen a turizmus koordinációját végrehajtó állami szervezet létrehozását szellőztette meg, ma pedig nemzeti légitársaság alapításán gondolkozik.  Az a tény is mérsékelheti a bürokrácia-csökkentésben bízók reményét, hogy közel másfél évvel ezelőtt Lázár János már bejelentett egy hasonló hírt, különösebb következmények nélkül.

A kormányzati kommunikációból egyelőre csak egy következtetést tudunk levonni: az állami szerepvállalás folyamatos növelése mellett végre megjelent a karcsúbb állam célkitűzése. Komolyan vehetjük vagy sem, még nem tudni, de mindenesetre drukkolunk neki.