A lakosság fogja megfizetni az alapkezelők új adóját is?

Merre tovább, privátbanki piac? – röviden így foglalható össze, amiről a Portfolio.hu csütörtöki Öngondoskodás 2014 konferenciájának egyik délutáni panelbeszélgetése szólt. A piac egyre jobban mozgolódik, hiszen van már eladó bank is, de a privát banki ügyfelek tudatosabbak, mint a normál banki ügyfelek, ezért nagy kérdés, ki lesz a változások nyertese. A privát portfóliókezelés áfa-kötelezettségének új bevezetése először is a forgalmazók számára kellemetlen (forgalmazási díjbevételeiket negyedével csökkenti), később indulhat meg az egyezkedés köztük és az alapkezelők között. A sor végén pedig most is az ügyfelek állnak.

Sosem voltam pesszimista, de most nem vagyok különösebben optimista a privát banki piaccal kapcsolatban. Még mindig nincs 500 privát ügyfelünk, de több mint 100 milliárd forintot kezelünk nekik – mondta a panelbeszélgetésben Bilibók Botond, a Concorde Alapkezelő vezérigazgatója. Szerinte a következő évek arról szólhatnak, hogy a vagyonosok adóterhei a következő években a fejlett világban és annak perifériáján is növekedni fognak. A privát banki piaci M&A-tranzakciók a nagyok játéka – utalt például az OTP érdeklődésére az eladósorban lévő citibankos ügyfélkör iránt. Szerinte most sokan gondolkoznak azon, miként tudják megszerezni a Citibank ügyfeleit. Bilibók szerint az alapkezelők új adóját végül az ügyfelek fogják megfizetni.

Havas Gábor, az Aegon Prémium üzletági vezetője szerint az ügyfelek kockázatvállalási kedve nő, egyre inkább elmozdulnak a kockázatosabb eszközök, például részvénypiacok felé. Ugyanakkor megfontoltak és több információt gyűjtenek, mint korábban, ezért is jóval nagyobb a prémium banki tanácsadók szerepe, mint korábban. Az Aegon új szereplő a prémium piacon, organikus növekedése abból származik, hogy a cégek között diverzifikálni szándékozó ügyfeleknek alternatívát nyújtanak. A Citibank kapcsán Havas azt mondta: a magyar ügyfelek megfontoltnak tűnnek, most is kivárást mutatnak, így úgy hallani, nem menekülnek azonnal a Cititől. Az életbiztosítási piacon komoly átrendeződés várható Havas szerint a céges whole life életbiztosítások adózásának változása miatt.

Haás Péter, az OTP Privát Vagyonkezelési Főosztályának igazgatója szerint a privát banki piacnak nemcsak akkor mehet jól, ha van masszív gazdasági növekedés, hanem nagyon fontos a társadalmi jövedelmek eloszlása is. Ami a tortát illeti, a következő években Haás 7-8 százalékos növekedésre számít a privát banki piacon. Szerinte egy adag sztereotípia van abban, amikor azt mondják, a betétekből kirobbanthatatlan a lakosság. Náluk például már csak 25 százalék a betétek aránya a portfólióban, míg régen 60-70 százalék között volt. Az új, alacsonyabb szint egyébként megfelel a nyugat-európai átlagnak. A vagyonos réteg közel 90 százalékát már lefedték a privát bankok, a koncentráció pedig nemzetközi trend – vélte Haás. A kínálkozó akvizíciós lehetőségeket folyamatosan vizsgálja az OTP, és a felvásárlásról elsősorban az árazás dönt – mondta.

Parádi-Varga Tamás, az SPB Befektetési Zrt. vezérigazgatója szerint a dinamikus növekedéshez kevés csak a torta növekedése – szerinte a nagy szolgáltatókkal szemben a kisebb, független szereplők egyre nagyobb pozíciót fognak szerezni, a piaci szereplők száma pedig csökkenni fog a privát banki piacon. A szakember nem hisz a privát banki ügyfélállományok adásvételében, ezek tudatos ügyfelek, és nem kerül túl nagy erőfeszítésbe nekik, hogy újraallokálják a szereplők között a portfóliójukat. A BNP Paribas Erstének történt eladása során is volt például jelentős lemorzsolódás. Bilibók Botonddal egyetértve azt mondta, nehezen beépíthető a Citibank ügyfélállománya más bankokéba. Az MKB kapcsán pedig az „állami privát bank” koncepciót érdekesnek nevezte. A privát portfóliókezelés áfakötelezettségének bevezetése az áfának megfelelően módosíthatja a díjakat és a kondíciós listákat a törvény adata kereteken belül. Az alapkezelőket terhelő új adónak valójában nincs sok köze az alapkezelőkhöz, a forgalmazókat érinti, elsősorban nekik kellemetlen: az ő bevételeik a jelenlegi helyzet alapján negyedével csökkennek. Ezt követően indulhat meg a tárgyalás a forgalmazók és az alapkezelők között, miként tudnak részt vállalni benne ez utóbbiak.

Forrás: Portfolio.hu – 2014. október 30.