A lap élete

Az A lap léte máig megmosolyogtat. Évekkel ezelőtt a „blogvilág” térhódítását és a hétköznapi életben betöltött szerepét látva gondolkodtunk el azon, vajon lenne-e értelme, hogy a gazdasági, befektetési vagy éppen vagyonkezelési szolgáltatási tevékenységünkből fakadó kérdésekről, a nap mint nap felmerülő dilemmáinkról írjunk.

A_lap_225x260_2017_III_Cover

Akkor azt láttuk, vannak érdeklődők, akik szívesen olvasnák ezeket a cikkeket. Arra is gondoltunk, hogy valószínűleg többen is lennének, mint a szűk környezetünkben lévők. Akkor már javában virágzott a blog műfaja, laikus olvasóként érzékeltük az ebből fakadó változásokat. Nem sokat tudtunk erről a műfajról, de azt igen, hogy előszeretettel keresünk és olvasunk blogoló tőkepiaci befektetőket. Azt is tudtuk, hogy abban a szellemi műhelyben, amelyben a mindennapjainkat töltjük, folyamatosan születnek rendhagyó, vitára ösztönző gondolatok. Ezekkel általában az a legnagyobb „baj” – ezt immár biztosan állíthatom –, hogy szűk körben kibeszélve könnyen, szélesebb körben, írásban már sokszor nehézkesebben jeleníthetők meg.

Az emberi psziché nehezen engedi meg, hogy a tévedést nyíltan és akár sorozatosan vállalja. Pedig mint minden megfontolt döntést igénylő tevékenységben, a befektetések világában is sok pró és kontra érven keresztül vezet az út. Amikor elindultunk, úgy döntöttünk, hogy „blognevek” mögé bújnak a szerzők. Ezzel egyrészt azt volt fontos sugallni, hogy a leírt, megjelent gondolatok nem föltétlenül konszenzusos vélemények, nem egy cég hivatalos álláspontját tükrözik. Így indult az Alapblog.hu, ami mára havi átlagban 100 ezres olvasottsággal rendelkező oldal. Az Alapblogból jött létre az A lap, amely a blogon megjelenő gondolatok egy részét fűzi tovább nyomtatott formában. Próbának indult és négy év után az életünk részévé vált. Ebben az esetben is igaz, hogy az induláskor nem tudtuk pontosan megítélni, hogy van-e létjogosultsága, milyen lesz a fogadtatása.

Ami meglepő, hogy viszonylag sokan vannak, akik szívesen veszik kézbe papír változatban a blogot. Mára az Alapblog–A lap páros szellemi műhelyünk tükre lett. Az itt megjelenő írások egy olyan környezetben segítik egy vagyonkezelő cég tevékenységének megértését, a tisztánlátást, a folyamatok bemutatását, amelyben nem ritkán igencsak torz kép él a befektetés- és vagyonkezelésről, mint a banki, pénzügyi, brókeri tevékenységek rokonáról.

Igyekszünk érthetően írni, de tény, hogy néha elvetjük a sulykot és túlságosan szakmaiak leszünk (ennek viszont örülnek azok, akik az alaposságot és pontosságot igénylik). Igazi és izgalmas kísérleti terep ez nekünk még mindig. Voltak dilemmáink az induláskor. Szerencse? Intuíció? Tehetség? Szorgalom? Nem tudom. Valószínű, hogy mindenből van egy kicsi benne. Van még egy eleme: szeretjük. Mára már fontos szerepet tölt be az életünkben, büszkék vagyunk rá és ezzel az eszközzel talán emberibbé is vált a napi tevékenységünk.

Legfrissebb lapszámunk mától elérhető.

Bilibók Botond
vezérigazgató