A lusta gondolkodás erkölcsi kockázata

Amennyiben egy központi vagy helyi önkormányzat adóztatásban, avagy támogatások kiosztásában látja a megoldást, akkor ideje elkezdenünk gyanakodni. A pénz mint gazdasági eszköz egy remek találmány. Használatával egy egységes, mindennapi használatra megfelelő mértékrendszert kapunk. Ha tetszik, akkor a pénz az a gazdaságnak, ami a koordináta-rendszer a földrajznak. Alkalmazásával olyan bonyolult, sokszor relatív kérdésre kaphatunk választ, mint a globális lokáció. Hasonlóan a földgömbhöz, a pénz teremtette koordináta-rendszer választ ad olyan komplex és/vagy szubjektív kérdésekre, mint mit tart a piac értékesebbnek, vagy melyik cégben látnak a piaci szereplők fantáziát. Ugyanakkor a pénzben való gondolkodás, talán épp annak praktikus egyszerűsége miatt, lustává és fantáziátlanná teszi a gazdasági döntéshozatalt. Amennyiben a kormányzat szemében a piaci értékrendszer nem megfelelő, úgy sokszor elégnek látják megváltoztatni az értéket állami újraelosztás révén. A buktató abban rejlik, hogy a mesterséges beavatkozás nem elegendő az emberek felfogásának megváltoztatásához.

Alaptételszerűen bizonyos közjavak előállításához, mint közrend vagy jogi infrastruktúra, elengedhetetlen egy centralizált szereplő. Bizonyos mértékű újraelosztás is szükséges egy társadalomban. Ennek lehet célja a véletlenszerű sokkok elleni védelem, vagy annak megakadályozása, hogy egy-egy szereplő vagy cég túl nagy befolyást szerezzen. Amikor azonban az állam kilép ezen hatásköréből, és más célokat kezd el követni, akkor beszélhetünk erkölcsi kockázatról. Általánosságban erkölcsi kockázat alatt azt értjük, amikor átengedjük az irányítást egy ún. ügynöknek, azonban ügynökünk nem a mi érdekünknek megfelelően jár el.

Eleve érdekes helyzetet teremt, hogy a törvényalkotásban monopol helyzetben lévő állam egyúttal rendelkezik vagyonunk egy részével is. A hatalmat gyakorlók leválthatóságával, valamint a hatalmi ágak szétválasztásával ez az ellentmondás javarészt megoldható, ugyanakkor egyszerűen belátható, milyen könnyű visszaélni a helyzettel.

Habár a visszaélések lehetőségének listája hosszú, korrupciótól a haveri rendszeren át a szavazat vásárlásig minden benne van, a bevezetőhöz hűen fókuszáljunk most magára az állam piaci beavatkozására. Mint említettem, a pénz használata rendkívül kényelmessé teszi a piac szubjektivitásának megfigyelését, azonban a kreatív döntéshozatalt és befolyásgyakorlást is akadályozza egyúttal. Nem születik elég gyerek? Fizessünk többet a szülőknek. A gond az efféle ösztönzőrendszerekkel, hogy csupán egy egydimenziós anyagi problémára lehet válasz. Amennyiben a probléma gyökere nem anyagi eredetű, akkor az állampolgárok efféle „lefizetése” nem hoz tartós eredményt. Ellenben azok a munkaerőpiaci reformok, amelyek lehetővé teszik az apák otthonmaradását, vagy szabályozzák a szülési szabadság feltételeit és biztosítják az anyák karrierjének töretlenségét, valós hosszú távú javulást hozhatnak. Mindezt anélkül, hogy egy fillér is újraelosztásra kerülne.

Az állam feladata elsősorban, ahogy fentebb említettem, a megfelelő és fair szabályrendszer kiépítése, nem az általa gondolt megfelelő anyagi háttér direkt biztosítása. Megfelelő ösztönző programokkal és reformokkal, vagy a túlzott szabályozás leépítésével sokkal messzebb juthatunk, mint a piaci koordináta-rendszer manipulálásával.

Amikor a pénz nem csak lustít, de butít is…

Washington állam kereskedelmi központjául szolgáló Seattle-ben az utóbbi években igencsak felszöktek az ingatlanárak. Ezzel párhuzamosan a város a megszaporodott hajléktalantáborok problémájával is küzd. A városi döntéshozók igen érdekes és szokatlan magyarázattal álltak elő: a cégek túl sok munkahelyet teremtenek.

Forrás: Fed

Forrás: Fed

Seattle egyik legnagyobb eseménye a globális tevékenységet űző Amazon második székházának a városba telepítése. Nehéz elhinni, hogy a döntéshozók rossz szemmel néznek a több milliárd dolláros beruházásra. Az Amazon-adó kivetése, azaz a nagyvállalatok munkaórák után kiszabott adójának ötlete további fejtörést okozhat. Mindezt amellett kell elképzelnünk, hogy az ilyen és ehhez hasonló beruházások teremtették a válság után megjelenő munkahelyek felét, melynek segítségével a munkaerőpiac a válság utáni pár évben sikeresen regenerálódott.

Forrás: Fed

Forrás: Fed

A hivatalos retorika szerint a nagyvállalatok beruházásai túlzottan felhajtják az ingatlanárakat, kiszorítva a piacról a kevésbé tehetős vásárlókat. Ezt ellensúlyozandó, a város vezetése különadót vet ki, hogy ezáltal is elbátortalanítsák a nagyvállalatokat a további munkahely-teremtéstől, valamint egyúttal a hajléktalanprogram finanszírozását is megoldják.

A gond azonban nem a nagyvállalatok vagy ingatlanfejlesztők kapzsiságában és a „kisemberek” eltiprásában keresendő. Afelett az önkormányzat kényelmesen átsiklik, hogy miközben a növekvő gazdaság és munkaerőpiac keresletet teremt lakóingatlanokra, a szabályozói környezet lehetetlensége miatt minden eddiginél kevesebb lakóingatlan épül.

Forrás: Fed

Forrás: Fed

Amennyiben valaki Washington államban készül ingatlanfejlesztővé válni, jobb lesz átnyálaznia az állam hétszáz oldalas szabályozói kézikönyvét. Ha lakóingatlan üzletbe vágnánk fejszénket, úgy ehhez jön még hétszáz oldalnyi szabályozás, aminek meg kell felelnünk. Ennek függvényében már nem is annyira meglepő az építési kedv hiánya. A városvezetés kommunikációja szerint a nagyvállalatok pénzeszsákja eltiporja a kisembert. Valójában az állami túlszabályozás az, ami árt az üzletnek és a lakosságnak. Egy Amazon vagy Boeing felbérelhet egy csapatnyi ügyvédet, akik átböngészik az összes szabályt és odafigyelnek annak részleteire. Egy pár fős család aligha engedheti meg ezt a luxust. Aki igazán eltiporja az embereket, az az állam. Megoldásként pedig a munkahelyeket csökkentenék és pénzt osztanának.

A fenti példa is jól bemutatja, hogy a pénzben gondolkodás gyakorta elfedi a valós problémákat. A döntéshozók akkor járnak el jól, ha a direkt beavatkozást a piaci mechanizmusba csak mint utolsó mentsvárat tartják számon. Helyette lehetne a tényleges funkcióra koncentrálni: megfelelő szabályokat hozni.

Kiemelt kép forrása: geekwire.com