A megtakarítási életpályaprogram halála

A kamatok drasztikus esésének nemzetközi tendenciája Magyarországra is begyűrűzött. Másfél évvel ezelőtt gond nélkül el lehetett érni 10 százalékos banki kamatot. Ez a hozamszint ma már történelem.

A rövid lejáratú állampapírok és a banki betétek túlnyomó része négy százalék körül ingadozik és a további jegybanki kamatcsökkenések benne vannak a levegőben, az alacsony kockázatúként kezelt nyugati országok rövid- és középlejáratú állampapírjainak hozama pedig 1 százalék alatt található. A kamatadó és a kormány által tegnap meghirdetett EHO fizetési kötelezettség a kamatjövedelmekre tovább csökkenti a ténylegesen elérhető kamatokat.

Úgy tűnik, hogy az elmúlt tíz évben a magyar befektetők által megszokott, számottevő reálhozam (azaz infláció feletti hozam) a kockázatmentes befektetéseken elillanni látszik. Hogy ennek oka a kormány által meghirdetett „munkalapú társadalom” vagy a külső „kamatmentes környezet”, nem ennek az írásnak a témája, mindenestre a kevés számú, jómódú, nyugdíjra készülő magyarok megtakarítási életpályaprogramja összeomlani készül. Ennek a stratégiának a lényege, hogy az aktív életkorban felhalmozott megtakarítások egy bizonyos szintje felett (mondjuk 100-200 millió forint), a múltban kockázatmentes állampapírokon elérhető mondjuk 4 százalékos reálkamat (évi 4-8 millió forint reálhozam) gondtalan életet biztosít a nyugdíjas években anélkül, hogy a megtakarítások csökkennének.

A kockázatmentes befektetéseken elérhető reálkamat eltűnése a megtakarítások fokozatos felélésére kényszeríti a nyugdíjba vonulókat. Számukra három lehetőség adódik:

  1. Továbbra is megpróbálják megtakarításaikat megőrizni, de jelentősen visszafogják tervezett kiadásaikat.
  2. Megbecsülik várható élettartamukat és ennek megfelelően megtakarításaik egy bizonyos részét évről évre felélik.
  3. Felhalmozott tőkéjük befektetésénél reálhozam elérése érdekében elmozdulnak a kockázatosabb portfólió irányába vagy keresnek egy olyan profi vagyonkezelőt, aki alacsony kockázattal is képes pénzügyi eszközökön 4-5 százalékos reálhozam elérésére.