A mérhető félelem

A 2016-os Brexit és Trump sokkok után a piac erősen „establishment pofon averz” üzemmódba kapcsolt, ha használhatom ezt a teljesen hülye szóhalmazt, amit aztán egy bekezdésen keresztül magyarázhatok. Talán könnyebb dolgom lesz, ha két beszédes grafikonnal kezdem. Az elsőn az arany és az euró/dollár árfolyamát látjuk. Mivel az arany árfolyama dollárban van megadva, ezért ha az erősödik, akkor az arany dollárban számolt árfolyamának ceteris paribus (minden egyéb tényezőt változatlanul hagyva) esnie kell, különben úgy drágulna otthon az aranytömböm, hogy az aranyat valójában nem értékeli többre a piac. Ez az összefüggés jól látszik az ábránkon: amikor a kék, EURUSD vonal lefelé megy (a dollár erősödik), akkor a sárga vonal, az arany árfolyama is esett az elmúlt fél évben. Ez az erős korreláció (sőt, kauzáció!) aztán idén borult, az arany úgy tud drágulni, hogy közben még a dollár is erősödik (tehát euróban mérve még gyorsabban drágul).

Arany (sárga) és euró/dollár (kék) árfolyama  Forrás: Reuters

Arany (sárga) és euró/dollár (kék) árfolyama  Forrás: Reuters

Hogy ennek mi az oka, az a következő ábrán még jobban látszik. Itt a francia (kék) és a német (sárga) 10 éves hozam van egy ábrán. Mint látszik, ezek aztán pláne együtt szoktak mozogni, kivéve idén, amikor a pénz a francia kötvényekből menekül (a hozama emelkedik) és német kötvényeket vesz belőle…

Német (sárga) és francia (kék) 10 éves hozama Forrás: Reuters

Német (sárga) és francia (kék) 10 éves hozam Forrás: Reuters

…no, meg a fent említett aranyat. Menekülés! Nem csoda, hogy szegény svájci jegybank is újra egyre bőszebben interveniálhat, hogy ne erősödjön a frank.

Az újabb félelem oka természetesen megint a politika, ezúttal Le Pen győzelmétől és az euró szétesésétől lehet már megint rettegni. Már írtunk róla, hogy ez sokkal inkább a 2016-os események és a recency bias számlájára írható (magyarul az első mondat érthetetlen szóhalmaza itt nyer értelmet: a tavalyi tapasztalatok még annyira élénkek, hogy túlzott a félelem azzal kapcsolatban, hogy a jelenleg uralkodó társadalmi/gazdasági rend felborulhat), de ez nem gátolja meg a piacokat abban, hogy szakítsanak az első bekezdésben említett ceteris paribusszal. Amikor nagy a félelem, akkor az és nem a dollár árfolyama mozgatja az arany árát. Annyiban azért igazuk van a piacoknak, hogy egy Le Pen győzelem rövid távon valóban súlyosabb következményekkel járhat, mint akár a Brexit, akár Trump győzelme.