A múltat végképp eltörölni…

Vajon mire készül a devizahitelek kapcsán a magyar kormány? A lehetőségek tárháza széles, fantáziájuk erős, félelemérzetük nincs, úgyhogy bármi lehet. A végső megoldástól függően ez pedig számtalan kimenetet jelenthet a magyar eszközök árfolyamára nézve.

Kétségtelen tény, hogy a devizahitelek megnövekedett törlesztőterhe teljesen agyonnyomja a lakossági fogyasztást és több százezer háztartást hozott lehetetlen helyzetbe. Hibás terméknek minősíteni azonban egy banki hitelt amiatt, hogy megnőtt a törlesztőrészlete természetesen badarság, hiszen bármilyen változó kamatozású termékkel megtörténhet és meg is történik sokszor, hogy a törlesztőrészletek – akár nagy mértékben is – megugranak. Jó példa erre az 1990-92-es brit recesszió, ami jelentős részben az ingatlanpiaci összeomlás miatt történt. A 80-as évek végén még egy számjegyű hitelkamatok mellett vettek fel jelzáloghiteleket az emberek, ami ingatlanpiaci és fogyasztási boomhoz vezetett, ám 1989-90-ben 15%-ra emelkedett a brit alapkamat, így sokak törlesztőrészlete megduplázódott, amit nehezen tudtak fizetni, lakásokat árvereztek el, összeomlott a gazdaság, megugrott a munkanélküliség, és a kilábalás hosszú ideig tartott. Devizahitelek nélkül is van tehát olyan termék, amelynek a kamatterhei gyorsan nagyon sokat tudnak nőni rossz körülmények között, ettől a saját devizában hitelezés sem óv meg!

Természetesen jó lenne valahogyan varázsütésre eltüntetni a devizahitelek problémáját, hiszen ha mindenki a régi törlesztőjét fizetné, akkor az azonnal hatalmas serkentő hatással lenne a gazdaságra, mert többletjövedelemhez juttatná a lakosságot. Ennek útjában több akadály áll. Egyrészt valakinek le kellene nyelnie a több, mint 1000 milliárd forintos bukót, ami a hitelek jelenlegi értéke és az eredeti  folyósítási árfolyama között van, másrészt devizát kellene hozzá biztosítani. Az utóbbi az egyszerűbb probléma, mert az MNB-nek bőségesen van tartaléka, sőt ha ezt mondjuk 300 Ft-os EURHUF árfolyam mellett a bankoknak eladná, akkor azon még nagy nyereséget is realizálna (mivel devizabeszerzési ára a jelenlegi árfolyamnál alacsonyabb), s mivel az MNB nyeresége a költségvetést gazdagítja, így fura módon még a költségvetésnek is jót tenne. A nagyobb nehézség ennek az 1000+ milliárd forintnak a benyelése körül zajlik, ugyanis ez számos hazai bank tőkéjét eltüntetné, pillanatok alatt csődbe víve őket, aminek aztán beláthatatlan következményei lennének az egész gazdaságra.

A múltat jó lenne végképp eltörölni, meg nem történtté tenni, de erre nincs mód, bármilyen megoldás fájdalmat fog valakinek okozni, nincs olyan lehetőség, ami érintetlenül hagyja a gazdaságot. Amennyiben azonban a devizahitelek problémaköre valamilyen szinten rendeződik/megoldódik, és kevésbé fenyegeti Magyarországot, akkor eléggé valószínűnek tűnik, hogy folytatódó kamatvágásokra és tartósan gyengébb forintra rendezkedhetünk majd be, mert a monetáris serkentésnek már semmi sem fog útjában állni…   

Forrás: zsiday.hu