A nagy Facebook story-nak is biztosan lesznek vesztesei

Kivételesen nem az árazásról szeretnék írni. Arról sokat lehet olvasni a hazai és a nemzetközi sajtóban. Inkább egy újabb átverésre szeretném felhívni a figyelmet. Ismét nyerészkedők szálltak rá egy fontos IPO-ra. Vigyázzon! Ne dőljön be!

Gyakran kérdezik tőlünk, hogy mi tudunk-e majd Facebook részvényeket jegyezni az IPO-ban vagyis nem a kibocsátás után a részvénypiacon, hanem még az előtt a jegyzésben. Akkora ugyanis az érdeklődés, hogy szinte mindenki a klasszikus IPO story-ra számít. Vagyis, hogy a jegyzési árnak akár a dupláján nyithat ki a papír az első kereskedési napon. Ez a várakozás, pedig tovább fokozza az izgalmakat.

Rossz hír, hogy mi valószínűleg nem tudunk jegyezni. De nem csak mi, egész Magyarországon valószínűleg senki, sőt komoly eséllyel egész Európában nem tud majd részt venni a jegyzésben egyetlen cég sem. Akkora ugyanis az érdeklődés, hogy a Facebook csupán néhány amerikai brókertársaságnak engedélyezte, hogy a jegyzést lebonyolítsák, akik pedig szinte kizárólag amerikai intézményi szereplőknek fogják odaadni a papírokat (cikk erről itt).

Ennek ellenére pont a múlt héten hívta fel egy ügyfelem a figyelmem arra, hogy egy külföldi brókertársaság üzleti ajánlata szerint, ha náluk számlát nyit és beutal egy nagyobb összeget, akkor részt fog venni a jegyzésben. Állítólag igen aktív volt a sales, kicsit erőszakos is és azonnali számlanyitásra próbálta rávenni őt, ami a nagy potenciális hozam ígérete mellett logikus lépésnek is tűnt. Emlékszem a VISA IPO-ja környékén találkoztam hasonóval. Sajnos ott is sokan elvéreztek…

Érdemes elgondolkodni tehát azon, hogy ha a legnagyobb német/francia bankok kiemelt ügyfelei sem tudnak még egy darabot sem kapni a jegyzésből, akkor egy ismeretlen nevű külföldi brókercég milyen eséllyel tud majd jegyezni egy friss ügyfélnek a részvényekből.

Nekem ez egy klasszikus átverésnek tűnik (boiler room). Mivel nagyon jól hangzik és ismert a story, ezért félek, ennek (is) sokan fognak bedőlni, viszont a jegyzés után hamar kiderül majd, hogy a pénzből nem hogy Facebook részvényt nem tudott venni a gyanútlan ügyfél, de a jövőben már semmit sem fog tudni. Ezután pedig bárhogy is alakuljon a Facebook tőzsdei árfolyama, ők biztosan vesztesek lesznek.

Óvatosan közelítsen minden hasonló ajánlathoz és mindig próbáljon meggyőződni egy új partner legalitásáról. Főleg, akkor legyen a szokásosnál is körültekintőbb, ha az ajánlat rendkívül vonzónak tűnik!Hogy hogyan bizonyosodhat meg arról, hogy egy ajánlat vajon legális szereplőtől származik-e olvassa el korábbi cikkünket!

Fotó: www.famouslogos.us