A női egyenjogúság élharcosa, a piac

Informatikai, mérnöki, energetikai, tudományos, robottechnikai programok – csak középiskolás lányoknak. A kezdeményezés marha jó, hiszen ezeken a területeken nagyon alulreprezentáltak a nők, és ugye irgalmatlan a képzett emberfő hiánya: nincs ember és még mennek is el. A magáncégek nyilván nem fogják helyettesíteni a közoktatást, ami olyan, amilyen, de azért eléggé árulkodó, hogy miféle cégekhez lehet bekukucskálni a lány diákoknak a program keretében: GE, Google, Ericsson, Hewlett-Packard, IBM, Jabil, Michelin, Bosch, Nokia, SAP. És nem azért, mert a női egyenjogúságért való harc volna a fő profiljuk, hanem mert az elemi üzleti érdekük diktálja – ebben a szerencsés esetben a kettő egybeesik.

Egyébként egy széles nemzetközi felmérés elég fura eredményre jutott a kérdésben: azokban az országokban a legnagyobb a női részvétel a tudományos és a technológiai képzésen, ahol a leggyengébb a női egyenjogúság állapota, Tunéziában, Algériában meg az Emirátusokban: hiszen itt más területekről ki vannak zárva. Másik érdekesség: a fiú és a lány diákok átlagban ugyanolyan jók matekban, viszont a lányok sokkal jobbak olvasásban, tehát a lányoknak sokkal több választásuk van, hogy hova menjenek továbbtanulni, a fiúknak viszont sok esetben „kényszerpálya” a matekos vonal, és ezzel kiszorítják a lányokat a humános területekre, akik ugye mindenben jók. A lányoknak univerzálisabbak a képességei…

„Which leads to the study’s most thought-provoking finding. Based on how female students did in math and science in high school, the researchers predicted that at least 41% of girls would pursue a college STEM degree. This was indeed what they found, using Unesco education data—but only in countries with relatively weak legal protections for women, such as Algeria, Tunisia, Albania and the United Arab Emirates. So the nations with the least gender equality, as determined by the World Economic Forum’s Global Gender Gap Report, had the highest representation of women in.”

Női egyenjogúság

Forrás: Vakmajom a Facebookon