A Nullkamatkapcsoló

Az MNB új fegyvere a Nullkamatkapcsoló. Egyetlen mozdulattal be lehet kapcsolni és nagy előnye, hogy miközben a hivatalos alapkamat változatlan marad, az effektív kamatszintet szinte azonnal nullára tolja le.

A sztori lényege, hogy az MNB szeretné a bankok likviditását produktívabbnak tartott helyekre átcsatornázni. Jelenleg ugyanis az történik, hogy fölös likviditásukat a a bankok az MNB-hez teszik be (3 hónapra, éves 0,9%-os kamaton), de mivel ősztől ezt csak korlátozott mértékben tehetik meg (de az MNB nem mondja meg előre, hogy mennyire korlátozottan, lehet, hogy negyedannyit mint most, lehet, hogy ugyanannyit, majd még kitalálják), ezért azzal a pénzzel, amit nem rakhatnak be a 2 hónapos betétbe, valamit tenniük kell majd. Ez a pénz részben az állampapírpiacra fog vándorolni, viszont ha kellően lecsökkenti az MNB az általa befogadott likviditást, akkor szinte automatikusan az fog történni, hogy a „fölös” pénz továbbra is az MNB-nél fog lecsapódni, de már nem a 3 hónapos betétben, hanem az overnight betétben, amelynek a kamata -0,05% jelenleg. Ennek során persze – éppúgy ahogyan az árvíz elragad mindent – valószínűleg a teljes rövid oldali hozamszint nulla környékére fog kerülni, beleértve a BUBOR-t és a diszkontkincstárjegyek hozamát is.

Az MNB tehát anélkül tudja hirtelen a magyar kamatszintet úgy levágni a jelenlegi 0,9%-ról gyakorlatilag nullára, hogy ez hivatalos alapkamatcsökkentéssel járna – s ha nem elégedett az eredményekkel, gyorsan vissza is tudja csinálni az egészet. A Nullkamatkapcsoló beépítésének több oka is van. Egyrészt új fegyvert kap az MNB a „túlzottan erős” forint elleni harcban, másrészt pedig megpróbálja lejjebb nyomni a hosszú hozamszintet az állampapírpiacon, amely olcsóbbá teszi az állam finanszírozását, és olcsóbb hosszú hitelkamatokat is jelent, ez pedig élénkíti a gazdaságot.

Konklúzió: küszöbön a nullkamat Magyarországon is. Ha a forint megpróbálna beerősödni, bevetik. Ha nem, lehet, hogy akkor is :)

www.zsiday.hu