A piramisjátékok okáról röviden

Nemrég írt a Portfolio.hu munkatársa egy érdekes cikket a piramisjátékok hazai sikerességének okairól.

A jól megírt szöveg majdnem elhitette velem is, hogy a felsorolt tényezők (1. alacsony kamatok, 2. ismerős ajánlása, 3. a stabil cég illúziója, 4. legyen befektető és értékesítő egyszerre, 5. az ellenőrzés hiánya, 6. diszkréció) valóban okai a hazai piramisjátékok sikerességének.

Átgondolva a helyzetet arra jutottam, hogy a felsorolt tényezők valójában nem okai, hanem csak kedvező körülményei a hazai piramisjátékok sikerességének.

A valódi ok ugyanis (továbbra is, ki gondolta volna) a többségében szegény (de nem nagyon szegény, mert valamennyi pénzük azért kell, hogy legyen, amit ki lehet tőlük csalni) emberek erős vágya arra, hogy több pénzük legyen úgy, hogy dolgozni, áldozatot hozni lehetőleg ne kelljen érte.

[A több pénz mint vágy mögött persze a kielégülés, a „boldogság” utáni vágy szerepel. Kinek mit jelent az a szó, hogy „boldogság”, de kész vagyok elfogadni, hogy sokak hétköznapi értelemben vett „boldogságához” (fogyasztói kielégüléséhez) elég az a pénz, melyen megvehetik azt, amire annyira vágynak.]

A piramisjátékok célközönsége sajnos megtanulta (mert megtanultatták vele), hogy sok munkával, áldozatvállalással sem tud vágyai szerinti „elég” pénzhez jutni, így számára nem marad más hátra, mint bízni a szerencsében és a nyeremény típusú bevételekben reménykedni.

Mi (önnel együtt), akik a Portfolio.hu-t, vagy az Alapblogot olvassuk, elsőre azt hihetnénk, hogy a szükséges pénzhez jutni kb. egyforma esélye van mindenkinek, pedig ez nyilvánvalóan nem igaz. Sokan (többen, mint mi olvasók) nincsenek birtokában annak a tudásnak és tapasztalatnak, mellyel rendelkezni kell ahhoz, hogy döntést hozzunk egy befektetésről. A piramisjátékok szervezői pontosan tudják ezt, és „játékaikat” azoknak szervezik, akiknek kevesebb a lehetősége arra, hogy a vágyaik szerinti pénzhez jussanak. Úgy alakítják ki tehát a „játékokat”, hogy megfeleljen a célközönség gondolkodásmódjának és világképének, ezért az fogyaszthatóvá válik számukra.

Amíg tömegével lesznek anyagilag és politikailag kiszolgáltatott, képzetlen, gondolkodni meg nem tanult (vagy csak nem akaró) emberek, addig mindig megpróbálják majd tőlük csalók és szélhámosok elszedni a pénzüket. Az, hogy épp milyen tényezők segítségével (mint egyfajta csomagolással) teszik ezt, a pillanatnyi helyzettől és a csalók tehetségétől függ.