A presztízs paradoxon

A magasabb társadalmi státuszú emberek hajlamosabbak a hazugságra a státuszuk megőrzése érdekében, mert fejlettebb a szociális érzékük annak felismerésére, hogy mi a többségi vélemény, vagy mi az a vélemény, amit elvárnak tőlük.

Ön- és közveszélyes jelenség.

Önveszélyes, mert az ember, jó szimattal keresve az elismertséget, a népszerűséget, az elfogadottságot, kiszagolja, hogy mi a többség ízlése bármiben, és ahhoz igazodik, ahelyett, hogy a személyes meggyőződését vallaná, nem hajlandó a többségi ízléssel tengelyt akasztani, mert nem áll érdekében, és akkor sem, ha az igazság az ő oldalán áll, és nem a többség oldalán. Ez a fejlett szociális érzék egyenes út a hazugságba.

Közveszélyes, mert a magasan képzettek efféle fejlettebb érzéke segít összecementezni a diktatúrákat. Jól érzik, miben, mikor és hogyan kell igazodni a felülről leküldött elvárások felé, sokkal jobban, mint az egyszerű emberek, és a viselkedésmintákat a társadalomban lefelé sugárzóként elterjesztik a behunyászkodás mintázatát, ahogy a nácik vagy a kommunisták alatt is történt, hogy az ún. értelmiség nagyobb hányadban tolta a rendszerek szekerét, mint a pórnép. Ezért volt a kádárrendszer aljas diktatúrájában mindössze pár száz vállaltan ellenzéki.

Mi a megoldás? Nem könnyű. De a vélt igazságunkhoz akkor is ragaszkodni kell, ha tudjuk, hogy a többség azt nem osztja. Ha az nem népszerű. És akkor is, ha tudjuk, hogy ebből a ragaszkodásunkból hátrány fog származni. Dislike. Meg kell őrizni a személyes integritást tűzön-vízen át, és nem csatlakozni a hadhoz. A nyájhoz. Amicus Plato, sed magis amica veritas.

“In short, people have a mechanism in their minds. It stops them from saying something that could lower their status, even if it’s true. And it propels them to say something that could increase their status, even if it’s false. Sometimes, local norms can push against this tendency. Certain communities (e.g., scientists) can obtain status among their peers for expressing truths. But if the norm is relaxed, people might default to seeking status over truth if status confers the greater reward.”

Forrás: Vakmajom a Facebookon