A probléma gyökere

Tegnap egy római taxisofőr elismételte az alaptalan közhelyet, hogy miért szenved az olasz gazdaság két évtizede és mi a fő oka: az euró. Jó, elismerte, hogy a korrupció is probléma, de “az euró rosszat hozott, mert azóta kevesebbet ér a fizetés”. Nos, becsatoltam egy hosszabb elemzést, ami alátámasztja, hogy az évtizedes olasz problémák gyökere magában Itáliában lakozik, mind megvoltak az euró előtt is és nem azzal függenek össze, hanem a verseny, a munkaerőpiac korrupción és túlszabályozáson keresztüli korlátozásával, a tartósan leszakadt déllel, illetve az elsatnyult oktatási rendszerrel, a kevés képzett munkaerővel, lásd friss eurostatos grafikon. Képzettségben Európa páriái lettek sajnos az olaszok – ami a tudásalapú 21. században dráma. És az ilyen közkeletű tévképzetek, melyek az országon kívülre helyezik a probléma gyökerét – a külföld a hibás, miközben az ott belül van – lassítják vagy a távoli jövőbe helyezik a probléma megoldását, főleg, ha a demagóg politikusok ráerősítenek a tévképzetekre a lakosság nem túl tájékozott részében. És meg is teszik, Berlsusconitól Grilloig – rókafogta csuka.

Bonus track. Mikor megkérdezte a sofőr, hogy honnan jöttünk, és elmondtam, három közhely jutott eszébe Magyarországról, kedvességből szeretett volna jókat mondani:
– 60 éve volt ott egy jó focista,
– ismer egy magyar volt pornószínésznőt, akinek műsora van a tévében,
– Budapest nagyon szép város.

Már megint kiderült, hogy külföldön a kérdésre, hogy honnan jöttél, érdemes Budapestet mondani, azzal – és csak azzal – lehet elismerést besöpörni. Ha magyar a válasz, akkor kínos csönd és fárasztó feszengés jön, még pozitív sztereotípiákra is ilyen ósdi dolgok bukkannak fel. Ilyen a percepció. Viszont Budapest imidzse modern és szupranacionális, “szép európai világváros”.

 

Forrás: Vakmajom a Facebookon