A részvények rejtélyes eltűnése

Míg az 1990-es évek közepén közel 9000 részvénnyel lehetett az USA-ban kereskedni a nyilvános tőkepiacon, mára ez a szám 5000 alá esett. Paradox módon a Wilhsire 5000 Index ma már csak 3609 részvényt tartalmaz. A Barron’s legutóbbi cikke foglalkozik a témával, nagyon is jogosan. Hiába van az SP 500 értéke 15 százalékkal feljebb, mint a 2007. évi csúcs idején, piaci kapitalizációja (az indexet alkotó társaságok részvényeinek összértéke) alig mozdult el felfelé.

Hova tűntek a részvények?

Három fő oka lehet a jelenségnek. Az első, a részvény visszavásárlások hatalmas mennyisége. A nulla közeli kamatot kihasználva nagyon sok társaság (pl. Apple) olcsó hitelt vesz fel, ebből saját részvényt vesz. Sok esetben az egy részvényre eső nyereség háromszor-négyszer magasabb, mint a finanszírozási költség, ez pedig kivételesen vonzó lehetőségnek tűnik.

A második ok a „private equity” felfutása. Rengeteg pénz ment ebbe az iparágba, ahol a szereplők a tőzsde kikerülésével, közvetlenül fektetnek a cégekbe.

A harmadik ok szorosan összefügg a másodikkal. Az Enron botrány után az ún. Sarbanes-Oxley törvény irtózatos bürokratikus költségeket kényszerít a tőzsdei vállalatokra. Ez (főleg a private equity lehetőség miatt) a részvénypiacok kikerülésére készteti a tőkeéhes vállalatokat.

A kínálat folyamatos szűkülése és az alacsony kamatok miatt a részvénypiacra zúduló befektetési célpontot kereső többletkereslet együttese hitelesen magyarázza az USA-ban tapasztalható részvénypiaci emelkedést. Amíg a kamatszint nulla körül mozog és a szabályozás nem változik, csak ismételni tudom a január közepén megfogalmazott ajánlásomat: vigyázni a shortokkal!

Türelem, eljön annak is az ideje, de azt meg is kell élni.