A robotizáció a mezőgazdaság gondjaira is gyógyír

A robotok elterjedése számos ipari ágazatban megállíthatatlannak tűnik, emellett a mezőgazdaság is nagy hasznát veszi a technológiai változásoknak. Ugyanis a mesterséges intelligenciának köszönhetően az emberi tapasztalatot igénylő munkaerőigényes ágazatok is egyre inkább robotizáltak lehetnek. Ugyanakkor a munkaerőpiacra gyakorolt hatások korántsem egyértelműek még, amire jó példa a teaipar helyzete, amely emberek millióinak ad munkát a dél-ázsiai térségben.

Az közismert, hogy világszerte egyre több robot kerül alkalmazásra a legkülönbözőbb ipari területeken, automatizálva az egyes gyártási területeket, egyre precízebb feladatokat ellátva. Ráadásul nem csak a fejlett országok kiváltsága, hogy alkalmazza a technológiai újdonságokat, hanem az egyes fejlődő gazdaságok is egyre nagyobb arányban használják őket, nem meglepő módon Kína élen jár ezen a területen is. Beszédes adat, hogy 2016-ban az ipari robotok értékesítése elérte a 13 milliárd dolláros rekord összeget, ami 18%-os növekedést jelent.

Ugyanakkor az nyilvánvaló, hogy az automatizáció a lakosság élelmezését ellátó mezőgazdaságra is nagy hatással van. Figyelembe véve a növekvő népességszámot, a termelési hatékonyság növelése érdekében nagy szükség lesz a mezőgazdasági robotok elterjedésére.

Ez már lényegében el is kezdődött, hiszen egyre kifinomultabb technológiákkal lehet találkozni a precíziós gazdálkodás területén (például a műhold alapú vagy drónos földmérés, automatizált vetés-aratás). A becslések szerint a 2016-ban 3 milliárdos agribot piac 5 év alatt könnyedén a 30 milliárdot is elérheti. Tehát egyre több helyen lesznek képesek kiváltani a munkát különféle high-tech megoldások, amelyek nemcsak az egy hektárra vetített termésátlagokat javítják, hanem az árakat is csökkenteni képesek.

Néhány év és a robotok a teaültetvényeket is ellepik

A sokak által kedvelt ital, a tea előállítása például egy rendkívül sikeres, ám tipikusan munkaerőigényes ágazatnak számít. A tea rajongóknak nem kell magyarázni, hogy a minőségi áru előállításának egyik legfontosabb pontja a szüret.

Ezt jelenleg is szinte teljes mértékben emberi munkaerő végzik el, ugyanis a betakarításnál nem mindegy a levelek színe, érettsége, minősége, már az előállítani kívánt teatípus függvényében sem. Hamarosan, úgy tűnik, a robotok a teaültetvényeket is ellephetik, ugyanis a különböző mesterséges intelligencia megoldások olyan kifinomult szinten vannak már, amivel kiszoríthatják a munkásokat. Így a robotok különböző szenzorokkal felszerelve képesek megállapítani a tealevelek minőségét, sőt még a megfelelő szüretelési időpontot is eltalálják, valamint a nehéz domborzati viszonyok sem okoznak problémát.

Legutóbb éppen a nemzetközi viszonyokban is jól ismert Srí Lanka-i cég, a Dilmah vezérigazgatója jelentette ki, hogy nincsenek kétségei a robotok/drónok elterjedését illetően az ágazatban. Gyakorlatilag az adaptáció gyorsaságát csak az határozza meg, hogy a konkrét mérnöki megoldások milyen hamar érkeznek meg a szüretelés problémájára. A teapiac már csak ez alapján is növekedés elé néz, a mostani 39 milliárd dolláros piac a várakozások szerint 2021-re 44,3 milliárd dollárra nő.

A technológiai változás legnagyobb hátránya, hogy jónéhány fejlődő ország alacsony jövedelmű háztartásának biztosít megélhetést az ágazat. Az ENSZ adatai alapján a legnagyobb teatermelő országok közé természetesen Kína, India, Srí Lanka és Kenya tartozik. Ráadásul a becslések szerint világszerte körülbelül 13 millió ember is részt vesz a teaföldeken zajló munkálatokban, az ültetvényesek nagy része pedig elsősorban kisgazdálkodó. Tehát számukra valódi problémát jelent a robotok megjelenése.

Ugyan a technológiai fejlődésnek nem lehet megálljt parancsolni, de a fejlődéssel foglalkozó közgazdászok véleményét a Dilmah is osztja, vagyis a munkások átképzésében kell a megoldást keresni. Például egy alapítványt is működtetnek, amelynek segítségével a tea előállításában dolgozó fiatal munkások részére igyekeznek más iparágakban lehetőséget biztosítani.