A siker receptje

Válság esetén nem az számít, ki okosabb, csak az, hogy ki őrzi meg a hidegvérét – mondja Szabó László, a Concorde ALAPKEZELŐ Rt. vezérigazgatója. A Concorde vegyes és részvényalapja évek óta vezeti a befektetési alapok mezőnyét.
Egyértelmű recept nincs, az azonban tény: a cég gyakorlata eddig bevált. A Concorde ALAPKEZELŐ évek óta ugyanazzal a befektetői szakembergárdával dolgozik, elemzői pedig figyelnek a részletekre. A konkurensek által sokszor hanyagolt, kisebb papírokról sem feledkeznek meg. A kis forgalmú részvényekből eddig jól válogattak: nagy hozamokat értek el például a Cofinec, a Budapest Bank, vagy a Brau részvényeivel. Ha egy vállalatban bíznak, sokáig tartják a papírjait, akkor is, ha kisebb cégről van szó, amilyen például a Graphisoft.
„Egy-egy magánbefektető kimagasló hozamot érhet el, de ő csupán néhány papírt forgat, míg az alapkezelők tíz-tizenöt különböző papírral „játszanak”, ami jóval kisebb kockázatot jelent.” Szabó szerint „a rossz döntés természetes: tíz választásból általában három hibásnak bizonyul. Ezért ha az ember „túl sok” jó döntést hoz, nem árt, ha a következő lépésekor óvatos, és nem kockáztat túl sokat. Rengeteg információból kell megtalálni azt, amelyik alapján jó döntést lehet hozni. Erre – hangsúlyozza Szabó – nincs recept”.

T. P.

Forrás: Népszabadság – 2004. január 12.